Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Mladi iz Mađarske i Srbije zajednički jedre

2021.07.27
22:34
2021.07.28
17:22
Forrás
Pannon RTV
Na Venecijanskom jezeru u Mađarskoj mladi takmičari Palićkog jedriličarskog kluba održavaju kamp jedrenja.
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Počev od 23. jula mladi jedriličari Palićkog jedriličarskog kluba, i Srbi i Mađari iz Vojvodine, borave u Mađarskoj na Venecijanskom jezeru na kampu koji se održava po drugi put, a traje do četvrtka. Kamp se realizuje uz podršku mađarske vlade.

Iako je u ponedeljak vetar bio mnogo povoljniji za mlade jedriličare, već se u utorak videlo da će opet biti mnogo jedrilica na vodi. Sportiste pozdravili su Mikloš Šoltes, mađarski državni sekretar nadležan za crkve i manjine, Ljubomir Aleksov, portparol mađarskog parlamenta za srpsku manjinu te Veronika Pejićne Sutor, predsednica Srpske samouprave u Mađarskoj. Nakon toga započeo je trening.  

Arnold Tamaš sa Palića kaže da je vetar bio slabiji u odnosu na prethodne dane, ali je i ovako bilo zabavno, deca su se kupala, jedrila čamcima jedni drugih i na kraju su ušli u lavirint trske, ali tamo nije bilo vetra te su se vratili da ručaju.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Palićki jedriličarski klub ima mnogo da zahvali mađarskoj vladi, jer je proteklih godina realizovano više razvojnih projekata – kazala je Andrea Kikić, potpredsednica Jedriličarskog saveza Srbije. Ona je dodala da mnogo znači što deca nisu selektovana, već su mogli da dođu oni s kojima svakodnevno jedre i žive, dakle nisu došli samo Mađari već i Srbi sa Palića, Novog Sada i Beograda.

Mikloš Šoltes, mađarski državni sekretar nadležan za crkve i manjine je veliki ljubitelj jedrenja te je i on isplovio. Naglasio je da nam je velik zadatak i odgovornost, ali na sreću i mogućnost da mađarska i srpska manjina mogu mnogo da urade jedni za druge.

"U ovoj regiji živimo zajedno, mnoge manjine i ako želimo da ovu decu odgojimo za normalan život u zajednici u kojoj ima mesta za Mađare, Srbe, Hrvate ili bilo koje druge manjine skupa, onda je vredno organizovati ovakve zajedničke programe, a sport hvala Bogu više spaja nego što razdvaja" – kazao je Šoltes.

Deca jako uživaju u kampu na Venecijanskom jezeru i ako sve bude kako treba, onda će i narednih dana imati jači vetar i mnogo da jedre. Sledeće godine planiraju da se isto tako u istom terminu na istom mestu opet sretnu.

Jedriličarski klub
Palić
Kamp

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.