Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Mladi šahisti okupljeni na Paliću

2019-10-12
18:41
2019-10-12
18:49
Forrás
RTV Pannon
Takmičenje pod nazivom „Šahaktiviti" održano je danas na Paliću, u osnovnoj školi „Miroslav Antić".

Šahovsko takmičenje na poligonu održano je u isto vreme širom sveta na 260 mesta. Na Paliću umeće je odmerilo sedam vojvođanskih škola i jedna iz Sigetvara.

Florian Fabian, član ekipe sa Kelebije bio je uspešan u igri pod nazivom „Husari u pohodu na svet" u kojoj krećući se poput konja u šahu, treba sakupiti zastave što većeg broja zemalja. Od 64, Florian je sakupio 13: „Mislim da je odlično uspelo, pokušao sam da prikupim zastave što više država. Vidim da sam u odnosnu na druge ekipe imao dosta dobar uspeh" – ocenio je rezultat vođa ekipe sa Kelebije.

Svaku ekipu vodio je i hrabrio jedan poznati gost. Organizatori smatraju da je veoma važna uloga popularnih kapitena, jer deca iz neposredne blizine mogu da vide poznate osobe. Tibor Kovač, pevač iz Mađarske bio je kapiten palićke ekipe: „Više sam navijač nego vrhovni vođa. Znam da igram šah, na osnovnom nivou, ali srećom u ovom slučaju šahovsko znanje je minimalno potrebno, već će danas u glavnoj ulozi biti spretnost. Nadam se da ću ekipu dovesti do uspeha."

„Šahaktiviti" je prvo svetsko šahovsko takmičenje na poligonu. Na takmičenju deca lako mogu da usvoje šahovska pravila – kaže Žombor Roža, organizator takmičenja: „Postoje igre za koje možemo reći da su postale klasične aktiviti igre jer su u poslednjih pet godina uvek prisutne. Takva je, recimo, „Između četiri šaha" gde slično igri izbacivanja, ugrađujemo pravila šahovskog kretanja. Popularna je igra i „Kradljivci šaha" koju smo ove godine obnovili. U igri „Iza duge" istoriju šaha preoblikujemo u priču o čarobnjaku iz Oza".

Palićanima nije uspelo da odbrane titulu, ove godine najbolja je bila subotička ekipa koju je vodio glumac Norbert Dudaš. Nakon takmičenja, mladima je pevao Tibor Kočiš.

Palić
šah
Sakktivity
takmičenje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije