Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Mnogo je migranta u pograničnim naseljima

2020-07-13
23:25
2020-07-13
23:31
Forrás
Pannon RTV
Migranti u Srbiji nisu u karantinu. Sve više se okupljaju na delu srpsko-mađarske granice, pre svega u severnoj Bačkoj. Sve češći su i sukobi između njih.

Među migrantima mnogi su obavešteni o pooštravanju mera na mađarskoj granici ali kažu to se njih ne tiče, osim toga ne boje se korona virusa. Imaju samo jedan cilj: što pre dospeti na teritoriju Evropske unije. U međuvremenu, sve su nestrpljiviji i često se međusobno sukobljavaju.

U neposrednoj blizini prelaza Horgoš-Reske na magistralnom putu, tek nekoliko metara od prelaza, u pomoćnim objektima nalazi se između 200 do 250 migranata. Svi čekaju da pod okriljem noći pokušaju da pređu na teritoriju Mađarske. Nimalo se ne boje korona virusa.

U pomoćnoj prostoriji nekadašnje policijske stanice u Horgošu migranti suše svoju garderobu i mirno telefoniraju. Jedna manja grupa se provukla kroz ogradu da bi otišla po vodu, drugi su otišli u selo u kupovinu.

Razgovarali smo sa jednim mladićem iz Sirije i jednim iz Palestine. Kažu ne interesuje ih epidemija, po svaku cenu žele da stignu u Evropu i vele da se ograničenja na njih ne odnose.

„Ne interesuje me korona, jer mislim samo o svojoj budućnosti. Ovde sam šest-sedam meseci. Korona i sve opasnosti samo se uvećavaju. Šta bih i mogao da mislim o tome, ništa ne mislim."

Pitamo ga da li će ponovo pokušati da pređe granicu. „Da, da. Iznova i iznova ću da pokušavam. Morao sam da napustim Tursku, morao sam da napustim Grčku, otići ću i iz Srbije. Kuda bih išao. Iznova i iznova pokušavam da odem u Evropu, Austriju, Norvešku."

„Moram da idem, ne želim da ostanem u Mađarskoj ili Austriji, želim da idem u Nemačku ili Veliku Britaniju, neću ovde da ostanem, želim posao, sve ću da uradim za to. Svaki dan ću pokušati da pređem granicu."

 

Sve češći su međusobni obračuni između migranata i njihove tuče. U ponedeljak rano popodne policiju sa Palića pozvali su u Bačke Vinograde pored granice. Prema rečima meštana na autobuskoj stanici potuklo se pet-šest migranata. Dok je policija stigla, ostalo je samo dvoje, ostali su se razbežali po okolnim voćnjacima. Policija radi na tome da identifikuje i uhapsi učesnike tuče.

Toliko mnogo migranata se krije u napuštenim objektima i salašima u ovadašnjoj peščari da je i policija nemoćna.

migranti

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.