Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Mnogo migranata i dalje na subotičkim ulicama i okolnim šumama

2022.07.05
17:20
2022.07.05
17:33
Forrás
Pannon RTV
U prihvatnom centru ih je trostruko više u odnosu na kapacitete. Naša ekipa je razgovarala sa meštanima koji su u subotu, na dan oružanog obračuna, sreli grupe ranjenih migranata.
Pannon RTV/Payeta Maurice

Na ulasku u Privremeni prihvatni centar u Subotici, naša novinarska ekipa zatekla je migrante kako stoje u redu za ručak. Na fotografijama se jasno vidi da ih je mnogo više nego što su raspoloživi kapaciteti prihvatnog centra.

Dolazi sve više migranata, ranije je u prihvatnom centru bilo između 80 i 100 osoba, onoliko koliki je kapacitet centra. Sad ih je ima već toliko, da mnogi nemaju mesta ni na igralištu prihvatnog centra, te su se smestili u šatorima pored kampa.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Većina migranata ne želi da ostane u Srbiji, već da se nastani u Nemačkoj, Austriji ili nekoj drugoj zemlji. „Ja sam iz Avganistana, ovde sam u Subotici pedeseti dan u prihvatnom centru. Želim da idem u Švajcarsku. Moj san je da stignem u Švajcarsku."

Ilegalni migranti mogu se sresti bilo gde u gradu, a ne samo u prihvatnom centru. Mnogi od njih se kriju u obližnjim šumama.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Antal Lukač živi na Makovoj sedmici, pored šume. Tokom pucnjave koja se desila u subotu, nedaleko od njegovog mesta stanovanja, video je i povređene. „U pet sati ujutro video sam troje ranjenih, jednu mladu devojku su nosili u ćebetu. U toj grupi ih je bilo dvadesetak. Zaustavili su nas i tražili su samo da pozovemo hitnu pomoć. Robi, jedan mladić, imao je telefon pa smo ih mi pozvali.”

Postalo je gotovo svakodnevna pojava da velika grupa migranata šeta ispred kuće Julijane Švrake. Incident među migrantima, koji se dogodio tokom vikenda, podigao je veliko uznemirenje među komšilukom. Nisu smeli ni da izađu iz svojih kuća. „Javili su nam da nigde ne izlazimo, jer postoji problem. Čula sam ih kako pucaju, celo jutro. Čula sam da je neko rekao da je jedan preminuo, drugi su rekli da ih ima više. Navodno je jedna žena u bolnici, to je sve što znam, ništa drugo."

Prema rečima meštana, i nakon subotnje pucnjave, ponekad se čuju pucnji. Iz tog razloga, izbegavaju da ulaze u šumu.

migranati
Subotica

Slične vesti

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.