Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

MNS odlučivao i o rukovodstu listova „Mađar so" i „Het nap"

2020.09.18
17:33
Forrás
Pannon RTV
Rozalija Ekres, ostaje direktorica dnevnog lista „Mađar so", a Marta Varju glavni urednik novina i u naredne četiri godine.

Novi glavni urednik nedeljnika „Het nap" biće Livija Barat Tot, dok će direktorica i dalje ostati Edit Laslo. Ove odluke doneo je Mađarski nacionalni savet na današnjem, 16. redovnom zasedanju. Članovi Saveta glasali su danas i o brojnim odlukama iz oblasti obrazovanja i kulture, te su izabrali i direktora Gimnazije za talentovane učenike „Kostolanji Deže".

Pannon RTV

Mađarski nacionalni savet je na 16. redovnom zasedanju sa 28 glasova „za" i sa dva glasa „protiv" odlučio da i u naredne četiri godine Rozalija Ekres obavlja funkciju direktora izdavačke kuće „Mađar so", a Marta Varja, funkciju glavnog urednika. Novi urednik nedeljnika „Het nap" je Livija Barat Tot, dok je Edit Laslo i dalje ostala direktorica nedeljnika. Geza Kučera je u svojoj diskusiji rekao da je pročitao sve predložene prijave na konkrus, ali ni u jednoj nije pronašao šta žele da učine po pitanju jednostranosti oba lista, i nije pronašao u njima onu razvoju liniju i isticanje ciljeva koji bi se odnosili na sadržaj i Mađare u Vojvodini.

Pannon RTV

„Malo me je iznenadila ideja, ako dobro znam, da će od 29. septembra „Mađar so" ispod glavnog naziva imati ispisano da je list vojvođanskih Mađara. Koliko njih čita „Mađar so"? Čiji je to list? Onih 200 do 250 hiljada Mađara koji su ovde u Vojvodini, njihov je list?  Da li možemo ovako sebično, proizvoljno da zakačimo sebi neku oznaku koja nije zaista i potvrđena" zapitao je Geza Kučara, član Mađarskog nacionalnog saveta (Mađarski pokret).

Pannon RTV

Povodom podnaslova dnevnog lista „Mađar so" Jene Hajnal, predsednik MNS-a je u odgovoru naglasio da ova odrednica ima karakter perspektive iz ugla budućnosti. Ona za svoj cilj postavlja promenu, izgradnju i obuhvatanje čitave zajednice.

„Nama, jednom manjinskom mediju i u tome nacionalnom savetu, smatram da treba da imaju odlučujuću ulogu. Zajednica treba da ima list koji će obraćati svim ovdašnjim Mađarima, ali i svima u Karpatskom basenu, univerzalno svom mađarstvu. Ono što meni nedostaje u ovom programu, što ću reći, to je u prvom redu celokupno mađarstvo. U svetu nas ima na toliko mesta, i toliko njih je otišlo. Održavanje kontakta sa njima, kako to sve održati i obnoviti" rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta (Mađarska sloga).

Pannon RTV

Jene Hajnal je dodao, da će programi direktora i glavnog urednika i ova pitanja rešiti u budućnosti, te da za „Mađar so" u tome postoje brojne nove perspektive i mogućnosti.

Članovi Mađarskog nacionalnog saveta glasali su o brojnim tačkama iz oblasti obrazovanja i kulture, kao što je, primera radi, izbor direktora u Gimnaziji za talentovane učenike „Kostolanji Deže". Za novog direktora ustanove izabrana je Izabela Takač.

MNS
Mađar So
Het Nap
Livija Barat Tot
Jene Hajnal
Mađarski Nacionalni Savet

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.