Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

MNS usvojio strategiju službene upotrebe jezika i pisma

2021.06.11
15:07
2021.06.11
16:30
Forrás
Pannon RTV
Mađarski nacionalni savet je usvojio strategiju službene upotrebe jezika i pisma za period 2021.-2026. godine. Članovi su jednoglasno usvojili predlog.

Na sednici Mađarskog nacionalnog saveta, Dom kulture u opštini Bačka Topola proglašena je institucijom od posebnog značaja za mađarsku zajednicu u Vojvodini, ali su na dnevnom redu bila i odobrenja za školske udžbenike i personalna rešenja članova upravnog odbora.

Cilj strategije službene upotrebe jezika i pisma je, između ostalog, dugoročno očuvanje mađarskog jezika u Vojvodini, održavanje i povećanje njegove atraktivnosti, očuvanje autonomije mađarske jezičke zajednice u Vojvodini, ali i opstanak manjih mađarskih zajednica u okolnim područjima i sprečavanje asimilacije jezika. Značaj strategije objasnio je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta. Nakon toga je započela rasprava o dokumentu.

Pannon RTV

U ime opozicije Ferenc Žoldoš, predstavnik Mađarskog pokreta, je izrazio radost što je članovima predstavljena nova strategija. Kako je rekao, napredak u strategijama već se dugo sugeriše.

Ferenc Žoldoš, član Mađarskog nacionalnog saveta (Mađarski pokret): „U meni postoji samo jedna mala nedoumica, naime da se ovo proširenje upotrebe našeg maternjeg jezika na mnogo širi spektar, ne odrazi na štetu službene upotrebe jezika i pisma. Tako da sačuvamo važnost službene upotrebe, kao što je nekad bilo."

Žoldoš je dodao da su, prema njegovom mišljenju, postupci Mađarskog nacionalnog saveta na području kršenja prava u poslednje vreme smanjeni. Odgovarajući na primedbu, David Lošonc, član Izvršnog odbora MNS-a, je rekao da aktivnosti saveta u tom pogledu nisu potisnute, već samo nisu toliko vidljive.

Pannon RTV

David Lošonc, član Izvršnog odbora MNS-a (Mađarska sloga): „Ovo nije potisnuto. Možda nije tako vidljivo kao u prethodnom periodu. Očigledno je da nije bila, niti treba da bude ista reakcija nacionalnog saveta na sve vrste kršenja prava. Bilo je perioda kada je nacionalni savet reagovao nekoliko puta na spomenuti katastarski slučaj, pokušali smo uspostaviti dijalog s nadležnim ministarstvom, ali bilo je i slučajeva u nedavnoj prošlosti kada je nacionalni savet podneo krivičnu prijavu, bez izuzetka, za sva namerna oštećenja tabli sa imenom mesta na mađarskom jeziku."

Pannon RTV

Nakon rasprave, Mađarski nacionalni savet je jednoglasno usvojio strategiju službene upotrebe jezika i pisma.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta (Mađarska sloga): Suština ove strategije može se ostvariti samo ako počnemo raditi na njenom ostvarivanju. U tu svrhu želim svima snagu, zdravlje i poverenje u našu zajednicu da veruju da je dobro biti Mađar na ovom području, da vredi živeti sa ovim maternjim jezikom, čuvati i koristiti ovaj jezik i sve ono što definiše naše postojanje, što se na ovom području izjašnjavamo kao Mađari, to proističe baš iz našeg maternjeg jezika."

U nastavku sednice, Dom kulture opštine Bačka Topola takođe je jednoglasno proglašen institucijom od posebnog značaja za mađarsku zajednicu u Vojvodini, ali pored ovoga na dnevnom redu su bile i personalne promene, imenovanja u upravni odbor i mišljenja za udžbenike.

MNS
jezik
pisma

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.