Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Moguća japanska investicija u Novi Sad

2020-12-02
19:45
2020-12-02
19:58
Forrás
Pannon RTV
U poslednjoj fazi su pregovori između japanske kompanije „Nidek" i srpskih vlasti o izgradnji fabrike u Novom Sadu.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Ukoliko Novi Sad bude izabran za sedište investicije, fabrika električnih motora mogla bi svoju proizvodnju da započne tokom naredne godine. Vrednost investicije je blizu 2 milijarde dolara.

Ako se japanska kompanija odluči za Novi Sad, njen ovdašnji pogon bio bi najveći u Evropi. Gradnja fabrike planira se u industrijskoj zoni Sever 4. Tu bi se naslonila na veliki broj drugih stranih fabrika, kao što su „Bari Kalebo", „Lir" ili „BMTS tehnolodži".

Naravno da nije svejedno koji su detalji sporazuma u jednoj ovakvoj investiciji jer utiču na različite oblasti života – kaže Aranka Dobranić, ekonomista.

„Potrebno je obratiti pažnju kakav je kvalitet radnih mesta, odnosno koliko jedno radno mesto doprinosi punjenju državne kase, kako bi posledično bile bolje bolnice, škole, obdaništa, ono što mi građani plaćamo iz državnog budžeta. Dakle, to je ono na šta treba obratiti pažnju. Zbog toga je važno da država dobro ulaže, donosi dobre investicije, jer tada će i nama biti dobro."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Pregovori o aktuelnoj investiciji predstavljaju deo šireg plana kojim bi lokalna samouprava Novog Sada želela da u grad privuče strane investitore.

„Otprilike pre osam godina zamislili smo ostvarenje industrijskog parka od oko 450 hektara u severnom delu grada. U prvom koraku obezbeđeno je 40 hektara, i odmah su se javile dve firme iz automobilske industrije, „Aptiv" i „Lir" " kaže Đula Kiš, šef odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Novom Sadu.

Sa dolaskom novih kompanija više hiljada radnika dobilo je mogućnost za zapošljavanje. To su u prvom redu priučeni radnici, ali sa razvojem industrijskog parka veća je potreba i za bolje obrazovanim radnicima – kaže Đula Kiš: „Danas ovamo donose ozbiljne tehnologije i želeli bismo to da razvijamo. Na taj način više stotina inženjera može da dobije posao, i očekujemo od ove japanske firme da takve razvojne investicije obezbedi ovde u Evropi."

Ovo značajno ulaganje nastoje da privuku, zajedno sa gradskim rukovodstvom Novog Sada i podrškom sa pokrajinskog i republičkog nivoa. Trenutno se vodi peti krug razgovora.

japanska
investicija
Novi Sad
Nidek
fabrika
izgradnja
električni
motor
Đula Kiš
SVM

Najnovije

16:30

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.

Najčitanije