Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Moguće prebacivanje migranata u Sarajevo

2019-02-09
16:53
Forrás
Pannon RTV
Ukoliko u roku od nedelju dana bosanska vlada ne nađe rešenje za migrantsku krizu u Bihaću, započeće se prebacivanje oko 4000 ilegalnih migranata u Sarajevo.

Bihaćani čekaju još nedelju dana i ako se ne nađe rešenje, proglasiće vanredno stanje i  započeće organizovano prebacivanje ilegalnih migranata iz prihvatnog centra Unsko-sanskog kantona u Sarajevo, glavni grad federacije. Dogovor sa prevoznicima kantona je postignut u petak. Prema rečima Aleta Šiljdedića, oko 4000 migranata se nalazi u tom području. Portparol policije kantona upozorava da mnogi lokalni stanovnici izvlače korist iz ovog: “Jedni se bave krijumčarenjem ljudi, drugi iznajmljuju svoje stambene prostore migrantima, i zbog toga ne možemo biti skroz sigurni koliko migranata se nalazi na teritoriji našeg kantona. Kad je reč o brojkama, govorimo o zvanično registrovanim migrantima u prihvatnim centrima, ali sigurno ih ima još dosta po privatnim kućama.”

U Bihaću deset odsto počinitelja zločina su ilegalni migrant, a ta stopa raste – rekao je Ale Šiljdedić. Zbog toga je ovih dana krizni štab u Velikoj Kladuši zatražio povećanje broja policajaca u ovom pograničnom gradu: “Naša oprema takođe je neadekvatna. Potrebna su nam vozila i tehnička oprema, kako bismo bolje kontrolisali situaciju.”

U međuvremenu migranti i krijumčari ljudi razmatraju nove putne pravce – dodao je Ale Šiljdedić. Neki od njih putuju vozom iz Bihaća u Republiku Srpsku. Njihova destinacija je Bosanska Gradiška i reka Sava, koja je prirodna granica sa Hrvatskom, tako da je manje čuvana.

Bihać je pao i prepušten je sebi u upravljanju migrantskom krizom – izjavio je Šuhret Fazlić. Gradonačelnik grada je rekao da hrvatska granična policija čak i migrante koji im dolaze iz Šida, šalju u Bihać.

U istorijskom centru Bihaća nalaze se prekrasni spomenici. Ranije je bio omijena destinacija turista. Umesto njih, sada migranti preplavljuju grad, navodi gradonačelnik. U protekloj godini umesto turista, migranti šetaju gradom. Bihaćani su očajni, jer je u njihov grad došlo 3-4000 migranata, čiju eventualnu kriminalnu prošlost niko ne poznaje.

Gradonačelnik Šuhret Fazlić je ogorčen što im hrvatski policajci često prebacuju migrante uhvaćene na drugim graničnim područjima. “Kada preusmere grupu od više od 30 migranata i to ne na zvaničnom graničnom prelazu nego kroz šumu prema Bihaću, to mene kao gradonačelnika veoma zabrinjava. Znači policija druge zemlje ulazi na teritoriju BiH, dovede migrante, puštajući ih u šumu da dođu u grad, a niko ne zna ko su, jer nemaju dokumenta. Ovo je svakodnevna pojava.”

Gradonačelnik je zabrinut što će dolaskom proleća doći još više migranata. Rekao je da ovo nije samo problem Bihaća, Krajine i BiH, nego cele Evrope.

migranti
Bihać
Sarajevo

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.