Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Motoristi u saobraćaju – na šta obratiti pažnju

2022.05.23
18:09
2022.05.23
19:46
Forrás
Panon RTV
Letnje vreme izmamilo je na puteve sve više motorista. To, na žalost, sa sobom nosi i povećanje broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju motoristi.

Na šta treba obratiti pažnju u toku vožnje? Kako izbeći nesreće? Naša redakcija potražila je odgovora na ova pitanja.

Filip Kovač rođen je u staroj motociklističkoj porodici. Vožnja motora bio je hobi njegovih roditelja. Sada već vozi svoj treći motor, u kategoriji od 125 kubika. Za to je sa 16 godina trebao da položi vozački ispit za A1 kategoriju. 

„Veliki deo vozača automobila ne pazi na motoriste, zbog toga mi moramo jako da pazimo. Da reagujemo ukoliko neko izađe pred nas. Za to je važno i pridržavati se propisa u vožnji, da se u gradu krećemo brzinom od 50 kilometara, ne brže."

Dok vozači automobila i motora pokazuju jedni na druge i međusobno optužuju da nisu dovoljno pažljivi u saobraćaju, broj saobraćajnih nesreća je u stalnom porastu.

„Vozači automobila dvostruko treba da paze na motoriste, isto kao motoristi na vozače kola. Oni moraju unapred da vide kada će motorista da obilazi, kada će koji pokret da napravi, jer on napreduje na dva točka i brži je od automobila. Vozila se kreću desnom stranom, što znači da oni treba da se kreću desnom stranom puta, po pravilima. Samo onda može da se kreće ka sredini puta, odnosno na levu stranu, kada obilazi vozilo."

Pannon RTV

Stručnjaci upozoravaju da vožnja motorom neizostavno podrazumeva korišćenje zaštitne opreme. Ona pruža zaštitu ne samo u slučaju pada, ali treba izabrati onu koja motoristi omogućava i pogled sa strane. Takvu koja obezbeđuje da motorista vidi i sa strane, kako bi se izbegli mrtvi uglovi.

„Problem je u tome što drugi ne mogu da procene kojom brzinom se mi približavamo. Moguće je da su oni naviknuti na to da im u susret dolazi autobus, ili kamion, i ne mogu da procene kojom brzinom se motor približava, i onda ili skrenu ispred nas, ili zakoče. Druga stvar je da ukoliko zakoče ispred nas, mi nemamo takvo prijanjanje. Dakle, kada se asfalt zagreva, to je bolje za motoriste, odnosno gume, ali dok se asfalt još nije dovoljno zagrejao, motor će jako da klizi, odnosno gume" kaže Balaž Lovra, instruktor vožnje automobila i motora.

Policija Srbije kontinuirano radi kontrole saobraćaja na putevima u zemlji, ali i pored toga raste broj saobraćajnih nesreća. Poslednji put nesreća u kojoj je poginuo motorista dogodila se u Vrdniku.

motoristi
saobraćaj
put

Slične vesti

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.