Ugrás a tartalomra

Može li se protiv mraza?

2017.04.20
11:35
Voćnjaci i usevi na severu Vojvodine su, izgleda, uspešno preživeli još jednu noć koja je zbog hladnog talasa bila rizična
Voćnjaci i usevi na severu Vojvodine su, izgleda, uspešno preživeli još jednu noć koja je zbog hladnog talasa bila rizična. Temperatura je noćas silazila na minimum od 1,7 Celzijusa i to u ponoć da bi idući prema jutru termometri pokazivali blagi trend rasta. Današnji maksimum je zabeležen u 10 sati na noivou od 3,5 stepeni. U prethodna 24 sata padavine su, uključujući i istopljeni sneg, dale 32,1 litar vodenog taloga po kvadratu — više od ukupne mesečne količine za bilo koji mesec u poslednjih pola godine. Rizik od prolećnog mraza još nije prošao, upozoravaju agrometeorolozi a društvenim mrežama se pojavljuju slike kako braća Buisson na svom imanju brane vinograde od zadocnelih mrazeva. Na imanju porodice Buisson, ali i u okolnim vinogradima u centralnoj Burgundiji gori na stotine improvizovanih lampiona. Posao im je da ublaže mraz samo za pola, najviše za stepen i po i to će spasiti ovogodišnji rod. franciak a fagy ellen 1 Ako je to metod koji koriste vinogradari u Burgundiji, u zavičaju Šardonea, na istoku Francuske, sa klasičnom kontinentalnom klimom onda izgleda da zasadi osetljivi na mraz ne mogu da se odbrane bez pomoći čoveka, a ovde se to naročito odnosi na mlade voćnjake. Iskusni agronomi  znaju da je od pomoći i pravljenje dimnih oblaka paljenjem sporogorećih prirodnih materijala, vlažne slame, biljnih ostataka, a u bolje opremljenim voćnjacima odbrana od mraza je moguća i uključivanjem prskalica pravljenjem vodene izmaglice. (slike: Domaine Buisson)
voćnjak
mraz
usevi
padavine

Slične vesti

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.