Ugrás a tartalomra

Može li se protiv mraza?

2017.04.20
11:35
Voćnjaci i usevi na severu Vojvodine su, izgleda, uspešno preživeli još jednu noć koja je zbog hladnog talasa bila rizična
Voćnjaci i usevi na severu Vojvodine su, izgleda, uspešno preživeli još jednu noć koja je zbog hladnog talasa bila rizična. Temperatura je noćas silazila na minimum od 1,7 Celzijusa i to u ponoć da bi idući prema jutru termometri pokazivali blagi trend rasta. Današnji maksimum je zabeležen u 10 sati na noivou od 3,5 stepeni. U prethodna 24 sata padavine su, uključujući i istopljeni sneg, dale 32,1 litar vodenog taloga po kvadratu — više od ukupne mesečne količine za bilo koji mesec u poslednjih pola godine. Rizik od prolećnog mraza još nije prošao, upozoravaju agrometeorolozi a društvenim mrežama se pojavljuju slike kako braća Buisson na svom imanju brane vinograde od zadocnelih mrazeva. Na imanju porodice Buisson, ali i u okolnim vinogradima u centralnoj Burgundiji gori na stotine improvizovanih lampiona. Posao im je da ublaže mraz samo za pola, najviše za stepen i po i to će spasiti ovogodišnji rod. franciak a fagy ellen 1 Ako je to metod koji koriste vinogradari u Burgundiji, u zavičaju Šardonea, na istoku Francuske, sa klasičnom kontinentalnom klimom onda izgleda da zasadi osetljivi na mraz ne mogu da se odbrane bez pomoći čoveka, a ovde se to naročito odnosi na mlade voćnjake. Iskusni agronomi  znaju da je od pomoći i pravljenje dimnih oblaka paljenjem sporogorećih prirodnih materijala, vlažne slame, biljnih ostataka, a u bolje opremljenim voćnjacima odbrana od mraza je moguća i uključivanjem prskalica pravljenjem vodene izmaglice. (slike: Domaine Buisson)
voćnjak
mraz
usevi
padavine

Slične vesti

Najnovije

16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije