Ugrás a tartalomra

Mraz može napraviti štetu na klasovima

2020-03-25
15:42
2020-03-25
17:52
Forrás
Pannon RTV
Zbog neuobičajeno okasnelog snega, zabrinuti su vojvođanski ratari. Strahuju da bi mraz mogao da napravi štetu na žitaricama i uljanoj repici koje je pred formiranjem vlati.

Stručnjaci već upozoravaju na pojavu gljivičnih oboljenja.

Poljoprivrednik Pal Milinski ocenjuje da je usevima potrebna vlaga, i uljanoj repici i njivama, ali naglo došlo zahlađenje oštećuje žitarice koje su pred formiranjem vlati. „U ovoj fazi ne odgovara im temperatura u minusu, ispod nule. Nadajmo se da neće biti ozbiljnih posledica."

U regionu južne Bačke u protekla dva dana palo je oko 10 centimetara snega. To je dovoljno za to da žitarice sačuva od jutarnjih mrazeva, ali sa topljenjem snega treba očekivati masovnu pojavu gljivičnih oboljenja.

„Žitarice su dosta izdržljive, i hladnoću i golomrazicu dobro trpe u ovom stadijumu. Kada prođe sneg i krene otopljavanje preporučio bih poljoprivrednicima da izađu na svoje parcele, da ih pregledaju, posebno zbog moguće pojave gljivičnih oboljenja, i ukoliko su odgovarajuće okolnosti, onda treba prskati" kaže Alfred Nemet, inženjer agronomije, Novi Sad.

Stručnjak kaže da trenutne vremenske prilike neće odložiti prolećnu setvu jer optimalno vreme počinje prvih dana aprila. Padavine su ipak dobro došle za popunjavanje rezervi vlage u dubljim slojevima tla.

mraz
šteta
poljoprivreda

Slične vesti

Najnovije

18:23, Frissítve: 18:30

Letnji kamp na Horgošu

Deca koja su poslednjih nekoliko dana provela u horgoškom Lovačkom domu, mogla su se oprobati u raznim igrama veština, radionicama i mnogim drugim programima koji su za njih organizovani pripremili.
16:13, Frissítve: 18:22

Zajedno tkali stari i mladi

U subotu prepodne u Mađarskom kulturnom centru na Paliću održana je Etno radionica tkanja, koja je realizovana u okviru projekta Colourful Cooperation (Raznobojna saradnja).
11:52, Frissítve: 17:57

Protesti u više gradova Srbije

U petak uveče građani ponovo su izašli na ulice u više gradova Srbije. U Beogradu su ponovo pokušali da uđu u zgradu skupštine, pa je došlo do sukoba policije i demostranata.

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.