Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mreža biciklističkih staza u Subotici biće proširena sa još jednom deonicom

2020-07-02
18:14
2020-07-02
18:25
Forrás
Pannon RTV
Subotica je dobila podršku za izgradnju biciklističke staze u dužini od 1,5 kilometara, u okviru projekta OPTI-BIKE 2.

Pored bezbednosti za biciklistički saobraćaj, biciklistička staza planirana na Segedinski put, takođe bi olakšala i direktno povezivanje naselja u pograničnom delu tog područja.

Subotica je dobila podršku od oko 387 000 evra, u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, za izgradnju biciklističke staze između Subotice i Tompe. Ukupna vrednost projekta je 456 hiljada evra, a preostali iznos obezbeđuju Tompa i Subotica. Radovi na izgradnji deonice puta u dužini od dva kilometra, trebalo bi da počnu 1. septembra ove godine, a planirano trajanje radova će biti 18 meseci.

Akoš Ujhelji, član zadužen za privredna pitanja, Gradsko veće, Subotica: „Grad je dobio podršku za dva važna projekta zahvaljujući IPA-Interreg prekograničnom programu. Jedan od tih projekata je izgradnja biciklističkih staza, želimo da nastavimo već započeti projekat sa mestom Tompa, želimo da izgradimo dva kilometra biciklističkih staza. Jedan i po kilometar u Subotici i 500 metara u Tompi."

Pored proširenja mreže biciklističkih staza, planira se izgradnja i jednog logističkog centra, koji će pomoći u prevozu robe kamionima, kao i smanjenju kamionskog saobraćaja u gradu.

„Želimo da pripremimo i jednu projektnu dokumentaciju za logistički centar, i tu imamo nekoliko partnera. Kiškunhalaš je vodeći partner ovog projekta, ali takođe su naši partneri i Železnice Srbije i Institut za saobraćajnu nauku iz Mađarske. Ukupan budžet iznosi 1,6 miliona evra, gradu Subotici pripada 300 hiljada evra, od čega će 85 odsto takođe obezbediti Evropska unija."

Izgradnja biciklističke staze bi obezbedila bezbedniju vožnju biciklom i povećala bi broj turista na dva točka, dok bi logistički centar olakšao pretovar robe između putnog i željezničkog saobraćaja u gradu.

staza
biciklistička
Subotica
Tompa
deonica
prosirena

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije