Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

„Mužljanska svadba“ – negovanje tradicionalnih običaja

2023.05.28
11:16
2023.05.28
16:26
Forrás
Pannon RTV
Udruženje za negovanje starih običaja „Remus“ iz Mužlje po osamnaesti put je organizovao program pod nazivom „Mužljanska svadba“ na kojoj su se okupili „vefelji“ i devojke sa vencima, odnosno učesnici zaduženi za običaje i organizacije svadbi.

Predstavljene su haljine za neveste, takmičilo se u kuvanju svinjskog paprikaša, prikazane su svadbarske torte i pića. Cilj manifestacije je da ponovo u zajednici oživi i predstavi stare svadbarske običaje koji polako izumiru. Svadbe u Mužlji nekada su bile čuvene, tada se za vikend održalo i po tri svadbe. Danas, toliko ih se organizuje za celu godinu.

„Nastojimo da oni koji su ovde, koje to interesuje, a mi bi najviše voleli kada bi se mladi za to zainteresovali, za te svadbe po tim starim običajima, a mogu slobodno da kažem da su se tada ti brakovi i duže trajali, bili su za čitav život, nego ovo sada, danas se vežemo, a za dve nedelje se već razvode“ kaže Mihalj Bačo, predsednik Udruženja za negovanje starih običaja „Remus“ iz Mužlje.

Mužljanska svadba
Remus
svadba
Mužlja
Udruženja za negovanje starih običaja „Remus“
Mihalj Bačo

Najnovije

11:51, Frissítve: 16:59

Dani Debeljače

Ovog vikenda se održavaju “Dani Debeljače” u ovom južnobanatskom naselju. Članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača u petak su u centru sela delili tradicionalni fontoš (važan) kolač, a potom su održali bogat kulturni program.
09:49, Frissítve: 16:09

U Beogradu kvadrat stana više od 3000 evra

Tržište nekretnina u Beogradu se naizgled stabilizuje, cene ne rastu, ali ni ne padaju. U glavnom gradu Srbije su najskuplji stanovi u centru, a najjeftiniji na periferiji. Drugačija je situacija kada su u pitanju zakupnine.

Najčitanije

Osvećenje berbe u Horgošu

Osvećena je berba u Horgošu u crkvi Snežne Gospe. Manifestacija je jedan od nastarijih i sa najvećom tradicijom od pratećih programa Berbanskih dana.