Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Na Horgošu održana manifestacija posvećena plesu i običajima

2022.12.14
13:36
2022.12.14
16:41
Forrás
Pannon RTV
Ulaznica na manifestaciju posvećenu plesu i običajima, koju je povodom Dana Svete Lucije organizovalo Mađarsko kulturno društvo „Bartok Bela" iz Horgoša, bila je „Lucijina-pogača".

Ova svečanost je osmišljena sa ciljem da oživi narodne običaje i verovanja. Značaj same manifestacije organizovane povodom dana Svete Lucije, kao i sama verovanja vezana za ovaj dan, već dobro poznaju i najmlađi.

Zara Radič, učesnica, Horgoš: „Došla sam zato što je to jedna divna tradicija i navikli smo da je obeležavamo svake godine, na dan Svete Lucije se uvek organizuje ples."

Luca Bohata, učesnica, Horgoš: „Moja majka i ja svake godine pečemo „Lucijinu-pogaču", i moja mama tom prilikom sakrije novčiće u jedan ili dva kolača. Onaj ko pojede novčić, imaće sreće u narednoj godini."

Nekada je na Dan Svete Lucije bilo zabranjeno pletenje, pečenje ili pranje. Takođe nije bilo preporučljivo ni da se nešto pozajmljuje, jer su pozajmljene stvari mogle završiti u rukama veštica. Na Dan Svete Lucije se stavlja žito da proklija, koje treba da se zazeleni do Božića. Na taj način su ljudi pokušavali da predvide žetvu sledeće godine. Najpoznatiji običaj je pravljenje „Lucijine stolice". Ova zabava je bila odlična prilika da deca nauče običaje.

Žolt Seči, umetnički direktor, Mađarsko kulturno društvo „Bartok Bela", Horgoš: „Smislili smo ovaj običaj, kako bismo oživeli ovu tradiciju, ideju vezanu za Dan Svete Lucije i kulturu koja ga okružuje. Tu već uključujemo i decu u te običaje, odnosno govorimo im sve što znamo, što su možda zaboravili, a pored toga im organizujemo i ples."

Na ovom događaju su učestvovali kako mladi tako i stari. Oni su zajedno oživeli tradicionalne običaje i zajedno su plesali.

Mađarsko kulturno društvo „Bartok Bela"
Horgoš

Najnovije

09:49

Selo Banjska i dalje pod blokadom

Ne smanjuje se napetost na Kosovu i Metohiji nakon sukoba Srba i pripadnika takozvane kosovske policije u nedelju ujutru u Banjskoj. Selo je i dalje blokirano. U sukobu su poginula četiri napadača i jedan pripadnik tzv. kosovske policije.
16:25, Frissítve: 19:41

Proslava u Vojlovici

Lokalna zajednica u Vojlovici proslavila je godišnjicu osveštenja Reformatske crkve i naseljavanje Sekelja iz Bukovine na ove prostore.

Najčitanije