Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Na katoličkom groblju u Novoj Crnji svečano otvorena kapela

2021.11.27
20:12
Forrás
Pannon RTV
Zgrada je izgrađena uz podršku Vlade Republike Mađarske na inicijativu građanske organizacije "Zajedno za Novu Crnju".

Objekat su osveštali sveštenik Pal Semeredi, bivši župnik u Novoj Crnji, redovnik karmelićana Endre Nađ i župnik Emanuel Tapolčanji iz Nove Crnje, nakon čega je u novom objektu održana misa.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: "Ova kapelica, nazvana po Svetim Anđelima čuvarima, vrlo je važno mesto u vrednostima celokupne naše zajednice. Ne samo za stanovnike Nove Crnje, već i za sve one koji smatraju važnim da zajednica, koja živi u civilizovanim uslovima 21. veka, može iskoristiti mogućnosti koje smo sada ostvarili uz podršku mađarske vlade."

Investicija, u vrednosti od 28,5 miliona forinti, je sprovedena uz podršku mađarske vlade i posredovanje Mađarskog nacionalnog saveta.

Pannon RTV

Atila Juhas, predsednik građanske organizacije "Zajedno za Novu Crnju": "Građanska organizacija "Zajedno za Novu Crnju" se prijavila na raspisan konkurs. Nakon uspešne selekcije, prionuli smo na posao i kao što vidite uspeli smo da izgradimo jako lepu zgradu. To je vrlo važno za selo i tako imamo priliku da u civilizovanim uslovima ispratimo naše pokojnike na njihovo poslednje putovanje."

Kapelica na katoličkom groblju je pod zaštitom Svetih Anđela čuvara i njihov će se dan obeležavati svake godine.

Emanuel Tapolčanji, župnik: "U dogovoru sa meštanima odlučili smo da odamo počast imenu Svetih Anđela čuvara. Inače na svetskom nivou crkva obeležava ovaj veliki dan drugog oktobra, pa bi se, prema našim planovima, trebalo obeležavati ovaj dan svake godine, kao što se obeležavaju crkvene slave, tako bi se prisetili i dana Svetih Anđela čuvara."

Nova Crnja se nalazi na granici sa Rumunijom, deli sudbinu mnogih drugih naselja u Banatu. Selo gubi veliki broj stanovnika. Broj ljudi koji žive u selu je manji od hiljadu.

Nova Crnja
kapela Svetog Roke
katoličko groblje

Najnovije

18:01

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.