Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Na maturu bez automobila

2022.05.19
13:19
2022.05.20
20:33
Forrás
Pannon RTV
Zastrašujućim primerima i nizom situacija u Kanjiži su nastojali da mladima upečatljivo predstave važnost pažljivog i bezbednog ponašanja u saobraćaju.

Program je organizovan u okviru akcije Agencije za bezbednost saobraćaja pod nazivom „Na maturu bez automobila" u okviru kojeg su mladi mogli da učestvuju i u teorijskoj obuci.

U kampanji je govoreno i o opasnosti od alkohola i narkotika, jer je sedanje za volan pod dejstvom ovih opijata višestruko opasno.

„Simulatori pokušaju da predstave zastrašujuće primere. Jedan od simulatora predstavlja prevrtanje, tumbanje automobila, kako bi deca osetila koliko je važna upotreba sigurnosnog pojasa, koliko on znači, kako ih zadrži u trenutku prevrtanja automobila, a drugi simulira čeoni sudar" rekao je Balaž Bajtai, koordinator Saveta za bezbednost saobraćaja u opštini Kanjiža.

Upotreba sigurnosnog pojasa je neizostavan deo bezbednosti u saobraćaju. Prema statistikama u 2021. godini 67 osoba je poginulo u saobraćajnim nesrećama u Srbiji jer nisu koristili sigurnosni  pojas.

„Svako peto lice od ukupnog broja poginulih lica na putevima Republike Srbije je mlado lice, to su jako loše statistike. Zvanična statistika je jako loša. Međutim, šta smo mogli da uradimo? Mi smo tu prvo i prvenstveno zbog prevencije, policija vrši represiju, to je neka kombinacija koja svuda u svetu daje dobre rezultate" rekao je Mirko Popović, iz kabineta direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

U proteklom periodu u Kanjiži se dogodilo više saobraćajnih nesreća sa smrtnim posledicama. Ova akcija je dobra prilika za mlade da imaju uvid u to u kakvim situacijama mogu da se nađu ukoliko nepažljivo voze.

matura
auto
automobili
alkohol
drog

Najnovije

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.