Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Na oranicama primetan izostanak padavina

2021.04.08
17:53
Forrás
Pannon RTV
Poljoprivrednici kažu da za sada još nema problema, ali suša otežava poslove na pripremi zemljišta.

Osim izostanka padavina, probleme je izazvao i mraz. Najveće štete pojavile su se u voćnjacima kajsija i bresaka, ali je hladno vreme uticalo i na stabla šljive, trešnje i jabuke.

Gornji sloj tla je potpuno suv. U srednjim i nižim slojevima još ima vlage. Poljoprivrednici smatraju da je to dovoljno. Nezavisno od toga, dobro bi došla jedna obilna kiša.

Aurela Dukaija zatekli smo kako baca đubrivo u zemlju. Ratar sa Palića priprema oranice za setvu. Radove otežava suvi gornji sloj tla. Kaže nam da traktori podižu veliku prašinu. Ipak, ukoliko vreme dozvoli, već sledeće sedmice počeće sa setvom kukuruza i suncokreta: „Prošle godine u ovo vreme svi su već uveliko obavljali sadnju, ove godine tek jedan ili dvojica. Ostali su još uvek upravo u ovakvom poslu kao mi. Mislim da će tokom naredne sedmice većina otpočeti, jer sada više ne treba gledati datum, već kakvi su vremenski uslovi."

Pannon RTV

Osim padavina, poljoprivrednici čekaju i otopljenje. Suncokretu je dovoljna i temperatura tla od pet ili šest stepeni, ali za kukuruz je optimalno između osam i 10 stepeni – kažu ratari.

„Ovde u našem ataru kako vidim, ljudi su uspeli da u dovoljnoj meri očuvaju vlagu tla, mada svi računaju na to da je moguće da će nedostajati padavine. U tom slučaju obično primenimo jesenju setvu, koju kasnije vremenom možemo i da zatvorimo. Dakle, na tim parcelama još ima vlage, ukoliko malo zagrebemo po zemlji, osećamo vlagu. Meni se tako čini da iz aspekta setve još nije kritična situacija" kaže Tibor Aladič, proizvođač i otkupljivač.

Pannon RTV

Ni voćari nisu u boljem položaju. Kajsija je očigledno potpuno izmrzla, ali mraz je načinio i velike štete u voćnjacima na stablima trešnje, šljive, jabuke. Može se očekivati i umanjenje roda između 50 i 60 odsto.

„Kod kajsija i bresaka sasvim sigurno da je 90 odsto smrznuto. Nadam se da je od slatke jabuke samo 50 odsto izmrzlo, a kod kiselih sorti šteta od mraza je još i veća. Moguće je između 60 i 70 odsto. To se odnosi na ova područja" kaže Karolj Urban, odgajivač voća.

Pannon RTV

Karolj Urban kaže da je on zaštitio stabla od mraza. Sada čeka da stručnjaci procene veličinu štete. Tek kada se formira plod, moći će da se osigura zasad i od leda.

padavine
padavina
oranica
oranice

Najnovije

15:08, Frissítve: 16:23

Situacija sa migrantima i dalje nepromenjena

Šuma na periferiji Subotice, na Makovoj sedmici u blizini granice sa Mađarskom, i dalje je puna migranata. Meštani se više ni ne usuđuju da odu do nekada popularnog mesta za izlet, koje se prostire na velikoj površini.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.