Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Na Paliću centralna proslava za južne krajeve povodom Dana mađarske kulture

2021.01.29
22:08
2021.01.29
22:15
Forrás
Pannon RTV
Na priredbi su dodeljene i brojne nagrade.

Mađarski državni sekretar za nacionalnu politiku Janoš Arpad Potapi je primio nagradu "Zlatna plaketa". Uz to, dodeljene su i nagrade "Mađarsko drvo života "i priznanje "Plaketa". Manifestaciju je organizovao Kulturni savez vojvođanskih Mađara pod pokroviteljstvom Mađarskog nacionalnog saveta.

Ove godine je na vanredan način, poštujući epidemiološke propise, na Paliću umesto u Senti organizovana centralna proslava za južne krajeve povodom Dana mađarske kulture. Na priredbi su dodeljene i brojne nagrade. Dobitnici nagrade "Mađarsko drvo života" su glumac Đerđ Balaž, Geza Berta, organizator društvenih događaja, Ana Nemet, penzionisana učiteljica likovne umetnosti, i Ilona Sabo Sabadoš, organizator kulturnih dešavanja i penzionisana učiteljica mađarsko-nemačkog jezika.

Ilona Sabo Sabadoš, dobitnica nagrade "Mađarsko drvo života ": "Smatram da možda moj rad nije bio uzaludan, zbog svega što sam uspela postići za toliko vremena, bilo među mojim učenicima, bilo u kulturnom životu Ade."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Osim toga, dodeljene su i nagrade "Plaketa". Mađarski državni sekretar za nacionalnu politiku Janoš Arpad Potapi je primio nagradu "Zlatna plaketa". Nagrada mu je dodeljena za jačanje mađarskih zajednica koje žive u Karpatskom basenu i dijaspori. Državni sekretar je rekao da je planirano, čim epidemiološka situacija dopusti, da se pokrenu uobičajeni programi iz prethodnih godina i stvaraju novi programi. „Ova nagrada, počasno priznanje, uključuje i činjenicu da ljudi i organizacije koji ovde žive prepoznaju nacionalnu političku aktivnost koju je mađarska vlada sprovodila poslednjih godina, zajedno s članovima mađarske zajednice ovde. Naravno, ova nagrada pripada i mojim kolegama, koji su takođe u svakodnevnom kontaktu s ljudima iz Vojvodine."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Kao Mađari, pobednici su stvarali vrednost za mađarsku naciju i zajednicu - rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta. „Najvažnije nam je za Dan mađarske kulture da ovde u domovini stvorimo domaćinsku atmosferu u kojoj će se svako ko se ovde rodio, svaki Mađar osećati ovo podneblje kao svoju domovinu i biće srećan što ostaje kod kuće gde može da traži sreću za svoju porodicu i decu."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Dan mađarske kulture predstavlja jedan od najznačajnijih dana Mađara u Vojvodini - istakao je Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara. „To takođe svedoči o tome da se mora raditi na vrednovanju samog sebe, znajući da nam je mesto ovde, u ovom podneblju, da ovde imamo istoriju, ne samo svoju prošlost, ne samo svoju sadašnjost, već i svoju budućnost na ovom području."

Dan mađarske kulture takođe se svake godine obeležava u Vojvodini u znak sećanja na činjenicu da je, prema rukopisu, Ferenc Kelčei dovršio tekst himne na današnji dan 1823. godine.

Dan mađarske kulture
Palić
Arpad Janoš Potapi
Jene Hajnal
Aron Šutuš

Slične vesti

Najnovije

19:04

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.
16:50, Frissítve: 17:50

Dan sećanja na Podolskog u Feketiću

Dodeljene su nagrade pobednicima na konkursu za publicistiku „Podolski Jožef", a priznanja su juče preuzela i dvoje saradnika Panon RTV-a. Program je obuhvatao niz izložbi, podsećanja i predavanja iz književnosti.

Najčitanije

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.

Živopisna proslava Dana sela u Čantaviru

Na prostoru Novog ostrva obeležen je Dan sela Čantavir. Organizatori su spremili brojne programe za mlade i stare: bilo je foklora, koncerata, dečijih programa, sportsko i kulinarsko takmičenje.