Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Na Paliću završen 10. Međunarodni susret oldtajmera

2021.06.27
18:48
2021.06.27
19:50
Forrás
Pannon RTV
Učesnici su već u petak stigli u Srbiju a programi su počeli u subotu.

Juče su se ljubitelji starih automobila okupljali ispred crkve u Tavankutu, a popodne su posetili Suboticu, gde su u naselju Prozivka i u centru grada čekali posetioce. Zatvaranje izložbe upriličen je ispred Velike terase na Paliću.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Subotičanin Karolj Olveđi je stigao vozilom iz 1978-e. Pre četiri godine je kupio starog 1300-a. Dve godine su ga popravljali da bi ga doveli u sadašnje stanje. “Karakteristično je za njega da je tokom stare Jugoslavije bio poznat automobil. Bilo ih je mnogo. Oni i Fićo su zauzeli prvo mesto, zatim je sledio Jugo i 101 pa ostali.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Na izložbi je predstavljen i jedan oldtajmer Wolseley Nine, od kojih je 1935-e u Velikoj Britaniji proizvedeno samo 49 komada. Engleski sportski automobil može da postigne najveću brzinu od 95km/h.

Janoš Šuto, Orošhaza, Mađarska: “Našao sam ga na internetu. Izabrao sam nekoliko automobila i na slepo otišao kolima  u Holandiju da trgujem, tamo sam ga našao i zavoleo ga. Kupio sam prikolicu i dovezao sam ga u Mađarsku.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Najstariji automobil susreta je bio Ford A iz 1929. godine. Njegov vlasnik Robert mesaroš iz Baje kaže da je vozilo pogodno za svakodnevnu upotrebu. “Jako dugo sam tražio dok sam našao jednog. Dve godine smo ga sređivali i kompletno renovirali: motor, karoserija, farbanje, presvlake. Čekali smo da sednemo u njega, jer ovi automobili ne dolaze iz Amerike u Mađarsku da su već dobri, nego se naknadno sređuju. Vodimo računa da što duže bude dobar.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Na međunarodni susret oldtajmera, pored Srbije, došli su učesnici iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Austrije.

Teufik Isaković, predsednik Međunarodnog oldtajmer kluba u Subotici: “Na susret je došlo 80-90 učesnika. Ne znamo tačno koliko jer je neko došao u petak, neko samo u subotu. Ukupno je stiglo oko 60 automobila.”

Nisu samo putnički automobili imali glavnu ulogu na izložbi starih automobila: na trodnevnom događaju predstavljeno je i 12, danas već retkih modela motocikala.

Palić
oldtajmer

Najnovije

18:00, Frissítve: 18:08

U Bačkoj Topoli veliki broj novozaraženih

U opštini Bačka Topola došlo je do značajnog povećanja broja zaraženih korona virusom. Tokom meseca jula i avgusta nisu zabeležene nikakve infekcije, ali u septembru se u proseku dnevno registruje oko deset slučajeva.
12:37, Frissítve: 15:26

Pokrajina raspisala četiri nova javna konkursa

Prvim javnim konkursom će se podržati kompanije koje su u većinskom vlasništvu žena ili gde su žene većinom u rukovodstvu, rekla je u emisiji „Javni poslovi", Ilona Pelt, pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu i turizam.

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.