Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Na prelazu Horgoš-Reske spremni za letnje gužve

2019-06-11
17:06
Forrás
Pannon RTV
Službenici graničnog prelaza na autoputu pripremljeno dočekuju letnju navalu. Prošlog leta, u tri meseca, na ovom prelazu prešlo je više miliona vozila.

Nadležni su skrenuli pažnju putnicima na to kako treba pravilno prelaziti državnu granicu, i šta se može preneti iz jedne države u drugu.

Za sada, radnim danima, za sat vremena može se preko graničnog prelaza Horgoš-Reske stići u Mađarsku. U letnjem periodu moguća su čekanja za putnike između četiri i šest časova.

„Jednom nedeljno. Zavisi od toga koliko ih ima. Nekada traje sat vremena, nekada deset minuta", kaže putnica Nora Nađvidei na naše pitanje koliko često prelazi granicu i u proseku koliko čeka.

Prošle godine u periodu od juna do avgusta preko ovog graničnog prelaza prešlo je šest miliona putnika i dva miliona vozila. Nadležni kažu da čine sve kako putnici ne bi čekali satima na granici.

„Imamo mogućnosti i za to da ukoliko je na jednoj strani značajno veći saobraćaj, možemo promeniti smer suprotne strane, i na taj način povećati propusnost smera gde je veći pritisak. Na taj način ubrzava se prelazak granice" kaže Roland Terbe, kapetan policije, Glavna policijska kapetanija Županije Čongrad, Mađarska.

Automobil Vesne Mladenović pregleda policijski pas Bička. Ovaj terijer je obučen za traganje za cigaretama i opojnim drogama. Tokom letnjeg perioda na graničnim prelazima treba uzeti u obzir i povećani nivo kontrole. „Nije dozvoljeno nositi proizvode od mesa. Nisu dozvoljena ni jaja, ni mlečni proizvodi, rakija u većim količina, samo litra po putniku, i dve kutije cigareta."

Najviše problema prava alkoholna pića i duvanski proizvodi. Na teritoriju Mađarske može se preneti 40 komada cigareta, 20 komada cigareta, koje po komadu nisu teže od tri grama, ili 10 komada cigara, ili 50 grama duvana.

„Šta je ono što se može uvesti iz treće zemlje, za recimo one koje dolaze iz pravca Srbije. Alkohol, odnosno pića koja sadrže alkohol. Veoma je važno reći da se ova pravila odnose na osobe koje su napunile 17 godina života. Može se uneti četiri litra vina od grožđa, 16 litara piva, litra pića koje ima preko 22 odsto sadržaja alkohola, odnosno dve litre piće koje ima ispod 22 odsto prisustva alkohola po zapremini" kaže Eva Nemedi-Varga, potpukovnik carine, Poreska  i carinska uprava Županije Čongrad, Mađarska.

Nadležni upućuju putnike da ko je u mogućnosti, u letnjem periodu izabere male granične prelaze, kao i da se pripreme za duže vreme zadržavanja na granici. Državljani Evropske unije treba da koriste traku koja je za njih namenjena, i na taj način se ubrzavva prelazak granice.

granični prelaz
Horgoš-Reske

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Jaka kiša i grad u Subotici

Oko 14 časova nebo se otvorilo nad Suboticom. Jak pljusak praćen gradom i olujnim vetrom trajao je oko pola sata.

Obilne kiše u ponedeljak

Hladni front sa kišama i pljuskovima na naše područje stiže u ponedeljak. Meteorolozi kažu da tokom dana treba računati na mestimične obilne padavine.