Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Na sednici Skupštine AP Vojvodine razmatrana finansijska i kadrovska pitanja

2020-11-13
18:14
2020-11-13
18:20
Forrás
Pannon RTV
Na dnevnom redu je bio i izbor zamenika pokrajinskih sekretara, te rasprava o budžetskim izveštajima za prošlu i ovu godinu. Pokrajinski parlament se sastao po drugi put u kratkom vremenu, zbog nesigurne epidemiološke situacije.
Pannon RTV/Juhász Géza

Na sednici su izabrani i zamenici pokrajinskih sekretara. Boris Bajić iz redova Saveza vojvođanskih Mađara, vršiće dužnost zamenika generalnog sekretara, a Robert Otot će u narednom periodu vršiti dužnost zamenika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

„Ovo mesto zamenika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu je veoma važno za nas. U Vojvodini se većina stanovništva bavi poljoprivredom i ovde ćemo svojim građanima moći pomoći na mnogo načina, kao što smo to i do sada činili. " rekla je Ana-Maria Pinter, poslanik u skupštini AP Vojvodine iz redova Saveza vojvođanskih Mađara.

Poslanici su raspravljali i o prošlogodišnjem završnom računu za pokrajinski budžet, odnosno o izveštaju izvršenja budžeta za prvih šest, odnosno o prvih devet meseci ove godine. Izveštaje su podržali Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara, protiv je bila Srpska radikalna stranka i koalicija Vojvođanski front.

„Već decenijama pokušavamo da ukažemo na to da oko 60 odsto pokrajinskog budžeta čine sredstva koja se prebacuju sa republičkog nivoa. To je jasan pokazatelj da Vojvodina nema sopstvene izvore prihode, što znači da pokrajina nije u stanju da planira na jedan ozbiljan i kvalitetan način. " rekao je Aleksandar Odžić, pokrajinski poslanik (Vojvođanski front).

Pannon RTV/Juhász Géza

Nenad Borović, pokrajinski poslanik iz redova Srpske napredne stranke, rekao je da završni račun za prošlu godinu pokazuje najbolje rezultate u poslednje dve decenije.

„Činjenicu da smo dobro radili i da je sve bilo u skladu sa zakonom potvrđuje i izveštaj Državne revizorske institucije. Drugi put zaredom dali su pozitivno mišljenje o načinu raspodele sredstava." - rekao je Nenad Borović, pokrajinski poslanik iz redova Srpske napredne stranke.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, rekao je u vezi s razvojem finansijske situacije: dok su privredni rezultati na republičkom nivou u fazi opadanja, Vojvodina ove godine ostvaruje bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu.

„Na polju industrijske proizvodnje beleži se rast od oko 4,7 posto, a u slučaju prerađivačke industrije porast od 4,8 posto. To je vrlo dobro jer dokazuje da su napori uloženi prethodnih godina, uključujući čak i pomoć Fondacije Prosperitati, dali očekivane rezultate. Postignuti su takvi rezultati koji mogu u potpunosti da otklone negativne posledice, koje je virus korona i ovde kod nas prouzrokovao." - rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Pokrajinska skupština će verovatno da se sastane ponovo do kraja godine, kada će poslanici odlučiti o budžetu za sledeću godinu.

sednica
skupština
Vojvodina
finansijska
kadrovska

Najnovije

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.