Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Na Visokoj tehničkoj školi u Subotici upisana 63. generacija

2022.09.28
16:10
Forrás
Panon RTV
Na prvoj godini Visoke tehničke škole u Subotici su popunjena gotovo sva slobodna mesta. Za brucoše predavanja počinju u ponedeljak. Danas su studenti učestvovali na svečanom otvaranju akademske godine u Gradskoj kući, gde su i položili zakletvu.

Više od 220 brucoša. Toliko će njih započeti studije u akademskoj godini 2022/23. na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici. Time su gotovo sva slobodna mesta popunjena. Ovogodišnja generacija brucoša je 63. generacija koja je započela studije na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Najpopularniji je bio smer informatike.

Edina Sakal, brucoš: „Mislim da ima sjajnu budućnost ova škola, sve je više IT stručnjaka. Kako se i Internet sve više razvija, mnogi ljudi rade od kuće. Internet omogućuje rad na daljinu, a ljudima postaje sve praktičnije da obavljaju poslove od kuće, posebno poslove vezane uz IT.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Ustanova je započela s radom 1960. godine, tada kao Viša elektrotehnička i mašinska škola, da bi već 1962. godine prerasla u Višu tehničku školu Subotica. Trenutno studenti mogu da studiraju na pet osnovnih i jednom master studijskom programu. U slučaju master studija, treći upisni rok će se održati sledeće nedelje, upisni rokovi za osnovne studije su završeni. Nastava u ustanovi se odvija na mađarskom i srpskom nastavnom jeziku.

Igor Firstner, direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija, Subotica: „Popunili smo gotovo 100 posto mogućih mesta, naravno da su poslednjih godina najpopularniji smerovi informatika, ali od prošle i pretprošle godine, kao i ove godine, takođe smo imali više prijavljenih kandidata od predviđene kvote i na smeru mašinstva, mehatronike i inženjerskog menadžmenta, a uz to imamo i jedan smer, elektrotehniku, koji takođe počinje ponovo da bude popularan, uvereni smo da ćemo i ovde imati više prijavljenih kandidata od predviđene kvote u narednim godinama, dakle nastava se odvija na ukupno pet smerova na osnovnim studijama i jednom master studijskom programu, smeru informacione tehnologije.“

Pannon RTV/Kovács Róbert

Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica je jedna od tri visoke tehničke škole koje rade na teritoriji pokrajine.

Nela Milišić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje: "Ova zanimanja imaju dobru perspektivu za zapošljavanje, kako u gradu Subotici, u Vojvodini, celoj Srbiji, regionu, pa i Svetu."

Studenti su učestvovali na svečanom otvaranju akademske godine u Gradskoj kući u Subotici, gde su dali i zakletvu za svoje studiranje.

Visoka Tehnička Škola
Subotica

Najnovije

17:33, Frissítve: 17:44

Testiranje na HIV je anonimno i besplatno

U Srbiji živi 3.200 osoba zaraženih HIV-om, a pretpostavlja se da nezvanično ima još oko 600 zaraženih - rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Subotici.
14:51, Frissítve: 19:06

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

U Adorjanu ponovo na trpezi hurke i kobasice

Festival hurki i kobasica već 11. put se organizuje u naselju. Ove godine za najpopularniji program u naselju prijavilo se 117 ekipa, od toga 20 iz inostranstva, koje će se takmičiti u pripremanju hurki i kobasica.