Ugrás a tartalomra
MTI/Balogh Zoltán

Nacionalna zastava podignuta ispred Parlamenta Mađarske

2021.10.23
13:08
2021.10.23
20:30
Forrás
Pannon RTV
Podsećanje na 1956. godinu, kada je 23. oktobra pre 65 godina izbila revolucija i borba za slobodu protiv ugnjetavanja, u kojoj su učestvovali radnici, učenici i građani, odnosno čitavo društvo.

Počelo je mirnim protestima, koji su prerasli u oružanu pobunu protiv komunističke diktature koja se vezuje za ime Maćaša Rakošija, kao i protiv ulaska sovjetske vojske. Revolucija je na kraju ugušena.

MTI/Balogh Zoltán

Odavanjem vojnih počasti, u prisustvu Lasla Kevera, predsednika Narodne skupštine Mađarske, u subotu pre podne u Budimpešti, na trgu Lajoša Košuta ispred Parlamenta, podignuta je nacionalna zastava u povodu 65. godina od revolucije i borbe za slobodu 1956. godine.

Zastava je podignuta uz zvuke himne i vojne počasti. Na događaju je učestvovao vojni orkestar Vojske Mađarske i konjička garda. Podizanju zastave prisustvovali su i predstavnici vlade, državnih i vojnih organa, kao i diplomatskih tela. Više zainteresovanih – od kojih pojedini sa zastava u rukama – čitavo vreme pratili su ceremoniju podizanja zastave.

MTI/Balogh Zoltán

Sa obe strane iznad glavnog stepeništa parlamenta u prozorima su bile zastave sa rupom u sredini, kao 1956. godine.

Centralni program nastavlja se na ukrštanju puteva Andraši i Bajči-Žilinski. Na ovom mestu svečanim govorom obratiće se Viktor Orban, premijer Mađarske, a tu će stići i učesnici Marša mira koji kreće od Tehničkog fakulteta.

Na drugom kraju Andraši puta zajednički, opozicioni program održaće stranke  Demokratska koalicija, Jobik, LMP, Momentum, Pokret svi za Mađarsku, Mađarska socijalistička partija i Dijalog.

MTI/Balogh Zoltán

U čitavom Karpatskom basenu organizuju se pomeni povodom godišnjice, jer je 23. oktobar Dan sećanja na događanje iz 1956. godine. U Vojvodini, centralna svečanost biće održana u Subotici. Na sceni „Jadran" od 18 časova počinje svečani program na kojem će govoriti Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Čaba Demeter, zamenik ministra u Kancelariji premijera Mađarske. Nakon toga, biće izveden praznični program. Čitavu manifestaciju uživo će prenositi Panon televizija i Subotički mađarski radio.

Mađarska
Zastava
1956
revolucija '56

Najnovije

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.