Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nacionalni galop – I sutra imamo za koga da navijamo!

2022.10.01
17:55
Forrás
Pannon RTV
Svečanim otvaranjem, povorkom svečanog odreda za čuvanje tradicije, polaganjem venaca na Spomen-kamen mađarskih heroja i povorkom 60 takmičara iz Mađarske i okolnih zemalja, danas je počeo 15. Nacionalni galop.

Nakon defilea i svečanog polaganja zakletve u Budimpešti, na posebnoj stazi formiranoj oko Trga Heroja, počele su kvalifikacione trke Malih husara. Od takmičara iz Vojvodine nastupili su jahači iz Oroma, Malog Iđoša i Trešnjevca. Od svih njih je jedino predstavnica Malog Iđoša, Ana Dorka Erdei, koja brani titulu, uspela da kropz cilj prođe prva, sa grlom Bohoc, tako da će ona sigurno nastupiti u nedeljnom finalu.

Ana Dorka Erdei, Galop malih husara, Mali Iđoš: „Ja sam veliki tremaroš, tako da sam i ovoga puta bila izuzetno nervozna, sve do trenutka kada na red nije došao start. Tada sam već bila u potpunosti koncentrisana, da slučajno ne bi napustila zonu starta, odnosno da konj ne poskoči. Nakon toga je nastupila koncentracija i posle kao da više nisam na ovom svetu, kao da sam prešla u neki drugi svet.“

Pannon RTV

U 12 kvalifikacionih trka Nacionalnog galopa nastupili su takmičari iz četiri vojvođanskih mesta. U prvoj kvalifikacionoj trci nastupio je Arpad Cekuš kao predstavnik Malog Iđoša, i osvojio je treće mesto, koje nije bilo dovoljno za plasman u narednu rundu.

Arpad Cekuš, Nacionalni galop, Mali Iđoš: „Staza je odlična, malo smo se pribojavali od toga da ne bude klizava, ali nije. Staza je bila odlična, tako da smo mogli dobro da trčimo. Iznenadio sam se koliko je jaka bila prva trka, nisam očekivao tako jaku trku.“

Pannon RTV

U drugoj kvalifikacionoj trci je predstavnica Subotice, Noemi Cekuš, kroz cilj prošla kao četvrta, ali i dalje ima šanse da se plasira u polufinale, jer je ostvarila izuzetno dobro vremena. Pobednici 12 kvalifikacionih trka se naime automatski plasiraju u polufinale, koje je na programu u nedelju, gde će nastupiti i 13 jahača sa najboljih vremenskim rezultatom.

Noemi Cekuš, Nacionalni galop, Subotica: „Za mene je to bio jedan veliki pritisak, jer je prošle godine upravo predstavnik Subotice bio pobednik Nacionalčnog galopa. Imala sam osećaj da i ja moram da ostvarim dobar rezultat, ali nisam imala takav uspeh. Ponosna sam na svog konja, jer je on u mom vlasništvu tek godinu dana. Sav rad koji smo uložili danas je pokazao, jer smo imali jednu veoma jaku trku. Staza je bila veoma dobra i ostvarili smo veoma dobro vreme. Na osnovu tog rezultata mogu da se nadam da ću sutra biti u polufinalu.“

Finale Nacionalnog galopa biće održano u nedelju na Trgu Heroja.

Nacionalni galop
Nacionalni galop Mađarske

Najnovije

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.