Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Nagomilavaju se zalihe vina

2020.12.08
17:35
2020.12.08
17:49
Forrás
Pannon RTV
Pre nekoliko dana Vlada Srbije donela je odluku o kvotama za bescarinski uvoz vina iz Evropske unije. Vinare Srbije, međutim, ne raduje veliki uvoz vina.

Kvota za bescarinski uvoz je 25 hiljada hektolitara, odnosno, 2,5 miliona litara vina poreklom iz Evropske unije, za period od 1. januara do 31. decembra 2021. godine. Raspodela kvota za uvoz omogućava da ih ne iskoristi jedna velika trgovačka kuća, već se ograničavanjem obezbeđuje da ih koriste i manji uvoznici. 

Pannon RTV/Huszár Dániel

Raspodela kvota za uvoz vina počinje od januara naredne godine, i odvijaće se po redosledu kojim su zahtevi za uvoz odobreni pri Ministarstvu finansija, odnosno Upravi carina. U nedavno formiranom udruženju uvoznika i trgovaca vinima ova odluka o raspodeli uvoznih kvota primljena je sa odobravanjem, jer je još u prvom polovini ove godine jedan jedini veliki trgovinski lanac uvezao celokupnu količinu vina predviđenu za ovogodišnji uvoz bez carine. Ova kvota dogovorena je između EU i Srbije u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju kao deo proces pridruživanja Evropskoj uniji – objašnjava Imre Zombori, ekonomista.

„Ovde je reč o tome da našu trgovinu usaglasimo za trgovinom Evropske unije, a kao što je poznato u Evropskoj uniji poljoprivredna proizvodnja određena je sistemom kvota. Ova kvota inače postoji već više godina, i sadašnja odluka vlade je u suštini zbog toga što su ove godine nastali problemi jer je već u julu u Srbiju uvežena celokupna dozvoljena količinu" kaže Imre Zombori, ekonomista iz Subotice. 

Pannon RTV/Huszár Dániel

Cilj ove odluke je da se stabilizuje situacija na tržištu, jer je kvotu razdelila na kvartale, a propisala je takođe da jedan uvoznik može da uveze najviše 15 odsto kvote u jednom kvartalu.

Vinari Srbije  uglavnom prigovaraju zbog toga što je, kako tvrde, u proteklom periodu u Srbiju uvežena velika količina neobjašnjivo jeftinog vina, odnosno uveženo je vino sumnjivog kvaliteta. Ono će stići pre svega na police u prodavnicama i supermarketima.

Razočarani su i proizvođači vina sa peska u severnoj Bačkoj. Oskar Mauer sa Hajdukova 90 odsto svog vina iznosi na strana tržišta, ali smatra da nije korektan odnos uvoznog i izvoznog vina.

„Godišnje izvezemo između 25 i 30 hiljada flaša vina, ukupno u 25 država izvozimo svoja vina, i na žalost postoji ta kvota. Evropska unija je u niskom iznosu odredila koliko vina sa trećih tržišta, i u okviru toga iz Srbije može da se uvezeu u EU bez carine. Ta kvota već nije dovoljna, čak ni u okviru toga da se 90 odsto vina proizvedenog u Srbiji, troši u Srbiji i ne stiže na strana tržišta. I u tom slučaju pomalo prelazimo ovu malu kvotu" kaže Oskar Maurer, vinar iz Hajdukova. 

Pannon RTV/Huszár Dániel

Laslo Hupert smatra da u Srbiji postoji dovoljno vina dobrog kvaliteta. Uvoz vina je ogroman šamar ovdašnjim vinarima, jer je trenutno tržište zasićeno, a zbog epidemije i vina je teže prodati.

„Zbog sadašnje epidemije vino je veoma teško prodati jer su restorani prestali sa radom, nema tržišta, jednostavno moramo skladištiti vino, tako da mnogi vinari nemaju gde da ga odlože. Sledeću berbu nećemo moći da radimo ako ne krene prodaja" kaže Laslo Hupert, vinar iz Hajdukova.

U podrumima ovog vinara sada 200.000 flaša kvalitetnog pića čeka na kupce. 

vino
import
export
Oskar Maurer

Najnovije

Najčitanije

Broj novozaraženih premašio 6.000

U Srbiji je na dnevnom nivou utvrđeno preko 6.000 novozaraženih od virusa korona. U poslednja 24 časa testirano je 22.824 lica, od čega je registrovano 6.089 pozitivnih slučajeva.