Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Nagrađeni talenti iz Vojvodine

2021.06.18
14:03
Forrás
Pannon RTV
U Subotici je održana svečanost na kojoj su nagrađeni izvrsni mađarski đaci i studenti iz Vojvodine, izabrani su "Ambasadori talenta". Pobednici su dobili prigodnu plaketu, prigodni poklon i podsticaj koji im je obezbedio Mađarski nacionalni savet.

Gala veče talentovanih mađarskih učenika Vojvodine priređeno je po deveti put. Svečana sala Gradske kuće u Subotici je bila prepuna talentovanih mladih ljudi, njihovih učitelja i njihove rodbine. U pet kategorija: prirodne i društvene nauke, sport odnosno fizička kultura, likovna kultura i filmska umetnost, kao i muzička kultura su nagrađeni najbolji ovogodišnji učenici osnovnih i srednjih škola.

Emeše Sič, predsednik Skupštine Vojvođanskog veća za podršku talentovanim učenicima: "Primarni cilj Veća za podršku talentovanim učenicima je nagraditi uspešne vojvođanske učenike koji govore mađarskim jezikom koji, zapravo, kako na domaćim tako i na međunarodnim takmičenjima, postižu izvanredne rezultate, i koji se kroz svoj naporan rad, zalaganje, talenat i vrednoću zaista ističu od svojih vršnjaka."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Čaba Fekeč iz Novog Orahova najviše je zainteresovan za prirodne nauke. Želi biti informatičar i priprema se za senćansku Gimnaziju za talentovane učenike "Boljai". Ponosan je što je svoje ime danas mogao upisati u veliku knjigu talenata kao nagrađeni od strane Vojvođanskog veća za podršku talentovanim učenicima. "Sve mi se isplati da se zato borim i stalno se trudim i idem na takmičenja, radim to i nastaviću i u buduće."

Uprkos činjenici da se u Srednjoj muzičkoj školi u Subotici na odseku za violinu veoma istakla, Noemi Tot želi da svoje školovanje nastavi na Fakultetu za fiziku u Segedinu, jer je paralelno sa Muzičkom školom bila talentovani i odličan đak priprodno-matematičkog smera Gimnazije "Svetozar Marković" u Subotici "Velika mi je čast i jako sam srećna. Osećam da je ovo vrlo lep završetak jedne faze mog školovanja."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Laslo L. Kiš je otišao iz Horgoša-Subotice u svet. Sada je direktor Centra za istraživanje astronomije i nauke o Zemlji i redovni član Mađarske akademije nauka. Mladim talentima je poslao poruku da se učenje isplati, ali sposobnost timskog rada takođe je bitna za uspeh. „Moja poruka mladima može se formulsati da se učenje isplati jer mislim da smo ono što znamo iako su znali reći da smo ono što jedemo, to ipak nije tačno. Mi smo ono što znamo i ako dobro znamo, moći ćemo da se snađemo bilo gde u svetu."

Titula "Ambasadora talenta" pripala je operskoj pevačici dr Agoti Vitkai Kučera. Između ostalog, Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta, je održala svečani govor na tom događaju.

talenti
Mađarski Nacionalni Savet

Najnovije

Najčitanije