Ugrás a tartalomra
Pixabay/Greyerbaby/illusztráció

Najskuplja pijanstva Evrope

2019-09-10
12:20
Forrás
Euronews
Alkoholna pića najskuplja su u Finskoj – pokazuju novi podaci Eurostata.

U formiranju liste o tome koliko koštaju alkoholna pića, statističke službe nisu uzimale u obzir samo cene pića u određenoj zemlji, već i koliko je ono skuplje/jeftinije od evropskog proseka, kao i da li je piće skupo ili jeftino u odnosu na troškove života određene države.

Visoke cene alkoholnog pića u Finskoj daju objašnjenje zašto Finci odlaze u Estoniju po alkohol. Ovaj trend je promenjen kada su Estonci – kako bi smanjili potrošnju alkohola – povećali poreze na alkoholne napitke. Kao rezultat toga, sada Estonci u kupovinu idu u „komšiluk" u Letoniju. Fince slede Irci, potom Šveđani, a iznenađuje da nakon njih dolaze Grci.

U zemaljama izvan Evropske unije, poput Norveške i Islanda, alkoholna pića imaju višu cenu i od Finske.

Na drugom kraju skale su istočnoevropske zemlje, najjeftiniji alkohol može se pronaći u Rumuniji, gde se piće dobija za cenu od 74 odsto od visine evropskog proseka. Slede ih Bugari, pa Mađari sa 77 odsto.

pijanstvo

Slične vesti

Najnovije

20:19

Fudbalsko ludilo u Mužlji

U Fudbalskom klubu "Lehel" u ovom banatskom selu, treninzi sa najmlađima počeli su pre pola godine, a broj dece koja igraju fudbal se već popeo na sto. Među njima je i dosta devojčica.

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.