Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csubrilo Zoltán, Molnár Ádám

Najzahvalniji su usvojeni psi

2020.07.28
15:33
2020.07.28
16:05
Forrás
Pannon RTV
Popunjena su mesta u azilu Društva za zaštitu životinja „Šapa" gde psi čekaju na nove gazde.

U opštini Kanjiža mnogo je pasa lutalica, bez vlasnika. Najčešće u Kanjižu stižu iz drugih naselja, pre svega iz Horgoša i Martonoša. Društvo za zaštitu životinja „Šapa" nedeljno dobija  više poziva ljudi koji na ulici pronalaze izbačenu štenad, zato je njihov azil već popunjen.

Pannon RTV/Csubrilo Zoltán, Molnár Ádám

U malom azilu Društva za zaštitu životinja „Šapa" trenutno 17 pasa čeka da ih neko usvoji, a ukupno njih četvoro se bavi njima. Jožef David, predsednik Društva kaže da su uspeli da smanje broj napuštenih pasa koja su iz drugih naselja donošena u Kanjižu. Uprkos tome što zakon predviđa stroge kazne, i dalje je mnogo neodgovoranih držalaca životinja. „Među Kanjižanima, među građanima na teritoriji opštine ima dosta onih koji neodgovorno drže domaće životinje. Obično kažem da se neodgovornost pre svega ogleda u tome da ih mnogi umesto šetnje, radije puste na ulicu na pola sata, na sat vremena. Mnogo takvih životinja dospelo je u azil, jer kada puste pse na ulicu, događa se i sparivanje jer nije urađena sterilizacija."

Pannon RTV/Csubrilo Zoltán, Molnár Ádám

U opštini Kanjiža uveden je poseban program sterilizacije kroz koji su vlasnicima pasa umanjeni veterinarski troškovi za ove namene. Žužana Tot Šoti, veterinarka kaže da je uprkos toj mogućnosti malo vlasnika odlučilo za sterlizaciju svojih ljubimaca: „Naša ambulanta sarađuje sa Društvom za zaštitu životinja i prirode iz Đurđeva, oni svakog meseca sterlišu jedan određen broj ženki pasa, za šta oni snose troškove, te vlasnici treba da plate samo simboličan iznos. To je određeni broj, mesečno ima šest slučajeva, i mogu da kažem da isto toliko uradimo volonterski, ali i to je po mom mišljenju nedovoljno."

Pannon RTV/Csubrilo Zoltán, Molnár Ádám

U Srbiji je obavezno čipovanje i vakcinisanje pasa, kao i odgovorno držanje pasa. Ukoliko neko ipak izbaci na ulicu kućnog ljubimca, za to može biti novčano kažnjen.

pas lutalica
pas
lutalica

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.