Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Nakon kiše, otopljenje bi bilo dobrodošlo

2021.04.18
17:12
Forrás
Pannon RTV
Vremenske prilike ne pogoduju ratarima. Prvo suša, potom neobično duga hladnoća otežali su setvu. Sada je došla kiša, ali je temperatura tla i dalje niska i ne prija klijanju semena.

Na zemlji porodice Salma na Šupljaku 30 odsto čine ozime kulture, 10 odsto suncokret, a na prestalim parcelama seju kukuruz. Jesenas posejana pšenica i ječam lepo se zelene, kaže Barnabaš Salma. Ove kulture nije oštetilo neobično hladno aprilsko vreme. Međutim, klijanju posejanog kukuruza ne prija temperatura tla koja je jedva 7 stepeni – kaže poljoprivrednik.

„Izmerili smo temperaturu tla, i kreće se oko 7 stepeni. To baš i nije dobro za kukuruz, jer bi 15 stepeni trebala da bude idealna temperatura kako bi kukuruz mogao da klija" kaže Barnabaš Salma, proizvođač sa Šupljaka.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

I Geza Salai je početkom aprila otpočeo setvu kukuruza. Od planiranih količina 80 odsto je već bačeno u zemlju. Setva suncokreta još čeka, jer iznad Vojvodine se nagomilalo hladno vreme, a kiša je prekinula poljoprivredne radove. Prošle sedmice je po kvadratnom metru palo u proseku između pet i 30 mm kiše , tako da je vlažnost tla blizu površine porasla za 50 odsto.

Geza Salai, proizvođač sa Šupljaka kaže: „Lepo je pogledati na setvu žitarica, ali to će se tek potvrditi u maju, kod žitarica. Može čak da bude problem što su se jako razbokorili, previše se razvili, i ako nedajbože nestane vode, onda će biti problem, jer ova voda im sada nije previše.

- Ukoliko kišovito vreme potraje još nedelju dana, koju količinu vode očekujete u tlu? Koliko bi bilo optimalno za ozime žitarice i kukuruz?

- Kukuruzu za sada ne treba kiša. Njemu treba toplota. Dakle, 20, ne 25, bar 20 (stepeni). Ali u ovih 15 ili 16 stepeni, ne znam kakvo će im biti klijanje. Kako može da isklija na 15 stepeni? Korov isklija, a kukuruz ako isklija, biće žut kao limun, a korov raste. Ne mogu da zamislim kako će ići uništavanje korova, jer mu onda uvek napravimo stres, i još ako i dalje bude hladno. Brže će nići korov, nego kukuruz."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Proizvođač kaže da bi u naredne dve sedmice žitaricama optimalno bilo 20 litara kiše. Ukoliko bude više kiše od toga, stabljike žitarica mogu dalje da rastu i u slučaju nevremena i da se poviju.

poljopivreda
vreme
zemljoradnici
ratari

Najnovije

19:02, Frissítve: 19:09

Crkvena slava i Dan sela u Tordi

Povodom 245. godišnjice ponovnog naseljavanje sela, u Tordi se obeležava crkvena slava i Dan sela, u skromnim okvirima zbog epidemije. U odnosu na prošlu godinu, ovog je vikenda u banatsko selo već stiglo više gostiju.

Najčitanije

Ulaganja u „Komval" u Čantaviru

Komunalno preduzeće „Komval", koje posluje od 1958, uspelo je da se izvuče iz gubitka u 2019. godini od dva i po miliona dinara, tako da je lanjsku godinu završilo pozitivnim rezultatom.