Ugrás a tartalomra

Nakon terapije Oliver se oseća dobro, stanje mu je stabilno

2021.03.30
20:56
2021.03.30
21:04
Forrás
Pannon RTV
Prošle su polako tri nedelje otkako je Oliver Pal Gajodi iz Bajmoka primio tretman genske terapije u dečjoj bolnici "Betešda" u Budimpešti. Možemo saopštiti dobre vesti: Oliver je dobro!

Dečak i njegovi roditelji više nisu u bolnici, ali još uvek su u Budimpešti jer moraju ići na pregled svake nedelje. Oliverovu sudbinu verovatno ćemo nositi svi u svom srcu, pa smo se zato informisali kako je sada i koji ga izazovi očekuju u narednom razdoblju.

Oliver je dosad uspešno savladavao prepreke zahvaljujući majci i ocu, dok mu medicinski tim, daje stalnu pomoć da nastavi borbu.

Timea Gajodi, Oliverova majka: „On je dobro, njegovo stanje je trenutno stabilno. Svake nedelje dolazimo na obavezne preglede u dečju bolnicu "Betešda", gde se Oliveru rade specijalni laboratorijski testovi i uzorci krvi."

Međutim, doktori se ne upoznaju sa zdravstvenim stanjem dečaka samo na nedeljnim pregledima.

Dr Borbala Mikoš, direktorica medicinskog dela Dečje bolnice "Betešda", vodeći lekar tima "Zolgensma": "Naravno da smo u direktnom kontaktu s Oliverovim roditeljima i gotovo svakodnevno se savetujemo putem telefona, raspitujemo se o njegovom stanju i dostupni smo im u svakom trenutku."

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Dakle, Oliverovi su trenutno u Budimpešti, ali više nisu u bolnici, tako da cela porodica može biti na okupu. U glavnom gradu Mađarske moraju da borave još neko vreme zbog redovnih pregleda.

Timea Gajodi, Oliverova majka: "Bićemo ovde sigurno tri meseca, naravno stvarno već želimo ići kući, jer nam naravno nedostaju roditelji, bake i deke, braća, ali zbog Olivera to još uvek moramo izdržati, pa se možemo nadati povratku negde u junu."

Doktor Borbala Mikoš, Oliverova doktorica, je rekla da je prošla nedelja bila još jedna prekretnica u lečenju dečaka, jer je do tada neprestano dobijao hranu kroz sondu koja je uz pomoć pumpe stavljena u želudac. Prošle nedelje dnevna ishrana je prebačena na male, isprekidane obroke, tako da Oliver ima više slobodnih sati tokom razdoblja dok je budan, što mu pomaže da postane aktivniji i razvije svoj pokret.

Dr Borbala Mikoš, direktorica medicinskog dela Dečje bolnice "Betešda", vodeći lekar tima "Zolgensma": „Slično tome, naši stručnjaci neprestano nadziru respiratornu podršku. Bili smo vrlo zadovoljni i osetili smo napredak da je njegovo sopstveno disanje znatno ojačalo čak i nakon genske terapije, pa nismo morali vraćati vratnu kanilu koja je bila potrebna nekoliko meseci i sada se njegovo disanje nastavlja kroz ovu nosnu masku."

Doktor Borbala Mikoš je dodala kako se nadaju da će sledeće nedelje moći postići još jednu prekretnicu, kada tokom četiri nedelje polako počnu da redukuju terapiju koja slabi imunitet.

Oliver Pal Gajodi
Oliver
Timea Gajodi
Budimpešta
Betešda
dečja
bolnica

Najnovije

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.