Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Nakon trideset godina ponovo krenuo železnički teretni saobraćaj između Subotice i Segedina

2022.08.02
13:47
2022.08.02
17:15
Forrás
Pannon RTV
Prva kompozicija je u ponedeljak uveče prošla kroz Srbiju ka luci u Pireju, a konačno odredište transporta robe je Kina.

Obnovljena pruga omogućila je, takođe, da u celini otpočne rekonstrukcija mađarske deonice brze pruge Budimpešta – Beograd.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Nakon 30 godina ponovo je krenuo teretni železnički saobraćaj između Segedina i Reske, a sa tim je otvorena i nova etapa u obnovi brze pruge između Budimpešte i Beograda.

Kompozicija koja se sastojala od 20 teretnih vagona prvi put je nakon 30 godine prevalila put između Segedina i Reske, a nakon carinske kontrole i po prvi put  prešla granicu u pravcu Srbije. Zoltan Paferi, predsednik i izvršni direktor MAV-a Mađarske kaže da to što ne stiže prvo kineska roba, već u dalekoistočne države prevoze evropske proizvode potvrđuje da nije reč o jednosmernoj isporuci.

Drugi važni momenat koji ukazuje na to kolika je opravdanost izgradnje železničke pruge Budimpešta – Beograd, jeste ono što se godinama ranije govorilo da kako malo vozova saobraća, a sada već vidimo da i u periodu pre obnove imamo rastuće zahteve za promet robe što će biti omogućeno sa realizacijom obnove."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Sa otvaranjem železničke trase Segedin-Reske, teretni saobraćaj biće preusmeren sa deonice Budimpešta-Kelebija, te to omogućava da u Mađarskoj započne potpuna rekonstrukcija pruge Budimpešta – Beograd. Kada to bude okončano, železnička pruga Segedin – Subotica izgubiće na značaju za teretni saobraćaj, i ovde će saobraćati putnički vozovi – rekao je David Vitezi, državni sekretar Ministarstva tehnologije i industrije Mađarske.

Ovde će dominantno saobraćati putnički vozovi koji će međusobno povezati Segedin i Suboticu, dva značajna grada na dve strane granice, između kojih znamo da već i danas postoji značajana potreba za prevozom. Ukoliko ponovo krene putnički železnički saobraćaj onda se nadamo da će se veze između dva grada, mogućnost svakodnevnog putovanja u oba pravca još povećati, na način koji to vidimo na železničkim mrežama koje povezuju prekogranične regije u Evropi."

Od 1. avgusta u vremenu od 18 časova uveče do 8 časova ujutru najviše 10 kompozicija može da pređe granicu. U planu je da putnički saobraćaj između Subotice i Segedina krene oktobra 2023. godine.

Subotica-Segedin
voz
teretna vozila

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.