Ugrás a tartalomra
Pannon RTV, Archívum

Napredak u razmernom zapošljavanju

2019.01.16
18:41
Forrás
Pannon RTV
Čim se ukine zabrana zapošljavanja u javnoj sferi, osetiće se efekti akta koji je vlada Srbije usvojila, a tiče se zastupljenosti nacionalnih manjina.

Vlada Republike Srbije je usvojila pravilnik o razmernom zapošljavanju u državnim organima. Čim se ukine zabrana zapošljavanja u javnoj sferi i oglase nova radna mesta, pripadnici nacionalnih manjina treba da imaju prednost u slučaju da poseduju iste kvalifikacije kao ostali kandidati. To sadrži usvojena vladina uredba, koja detaljno reguliše razmerno zapošljavanje u državnoj upravi – saznaje Subotički mađarski radio od republičkog poslanika Saveza vojvođanskih Mađara Balinta Pastora. Broj članova mađarske zajednice u državnim upravama treba da bude srazmeran u odnosu na utvrđen prema popisu stanovništva. Mađarska zajednica će tek onda da oseti postignute rezultate kada se zaustavi zabrana zapošljavanja – dodao je Balint Pastor.

"Ovo se odnosi na novo zapošljavanje. Čim se ukine zabrana zapošljavanja, onda će zapravo da razmerno zapošljavanje dobije praktični značaj. Naš zadatak, kao poslanika u skupštini, je da se ovaj pravni princip unese u sve zakone i akte koje država primenjuje na zaposlene u raznim sferama" – kazao je šef poslaničke grupe SVM u skupštini Srbije.

srazmerno zaposljavanje
vlada Srbije
nacionalne manjine

Slične vesti

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!