Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

„Naša dužnost je da se dostojno sećamo"

2020.11.02
14:47
2020.11.02
14:55
Forrás
Pannon RTV
Misom i polaganjem venaca na Velikom groblju u Čantaviru održana je komemoracija za više od 50 nevine mađarske žrtve koje su 1944. godine odveli i pobili partizani koji su ušli u selo.

Boldižar Kozma je kao malo dete izgubio oca za koga su nakon 75 godina saznali da je među prvima sahranjen u Bačkoj Topoli: „Oni ljudi koji su u Čantaviru bili gospodari života i smrti iz osvete su odabrali ovih pedeset i troje Mađara koji se sada prisećamo. Bolno je što smo podigli spomenik onima koji su ove nevine ljude pokupili i pobili."

Pannon RTV/Gál Hermina

U ovom trenutku komemoracija ima više poruka. U prvom redu to je dužnost, dužnost da se sećamo – rekla je Timea Horvat. Predsednica subotičkog odbora SVM-a naglasila je da je potrebno naučiti da se oprosti, ali nikada ne sme da se zaboravi.

„Nije se moglo uvek otvoreno podsećati na nevine žrtve, ni u Čantaviru, ni u Subotici, niti u drugim mestima u Vojvodini. Poslednjih godina to možemo da ostvarimo, i verujem da su danas ovde svi dostojanstveno iskazali svoje poštovanje prema nevinim žrtvama koje su pobijene 1944. godine. Ne samo prijatelji i rodbina, već i deo mađarske zajednice."

Pannon RTV/Gál Hermina

O ovim događajima nije moglo da se govori više od 50 godina, čak ni u okviru porodice – rekao je Imre Kern, za Panon RTV. Zamenik gradonačelnika Subotice dodao je da je naša obaveza da se danas, u 21. veku, na dostojanstven način prisetimo ovih žrtava.

„Imamo još jednu dužnost. Da na naredne generacije prenesemo važnost ovih sećanja. Ne bi bilo dobro da nakon  jedne generacije, koja je sve to preživela, ne bude onih koji će nastaviti ovo prisećanje. Važno je da se što više mladih ljudi, nastavnika i političara odnosi prema ovome tako da možemo i u naredni period da prenesemo ovaj pomen."

Pannon RTV/Gál Hermina

Mađarskim žrtvama u Čantaviru spomenik je podignut 2014. godine. Na spomen ploči ispisana su imena 53 žrtve, a ovaj podatak u narednom periodu mogao bi biti proširen.

Čantavir
sećanje
1944-45
Imre Kern
Timea Horvat

Najnovije

14:11, Frissítve: 16:40

Sve više poskupljuje i meso

Domaći potrošači moraju sve više da plaćaju sveže meso. Poskupljenje uglavnom pogađa govedinu, svinjetinu i ovčetinu. Stručnjaci to objašnjavaju porastom cena stočne hrane na svetskom tržištu.
13:34, Frissítve: 16:41

Počeli Torđanski Dani kulture

Juče je otvorena manifestacija 20. "Torđanski dani kulture", kojom se vratio život u ovo banatsko selo od devetsto stanovnika. U sklopu jubilarne manifestacije, koja je odložena prošle godine, svake nedelje do kraja marta će se održavati događaji.

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.