Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nastavlja se gradnja ipsilon kraka oko Subotice

2019-03-14
18:26
2019-03-14
18:32
Forrás
Pannon RTV
Grade se putevi i železnica – na brojnim punktovima obnavlja se infrastruktura u Vojvodini.

Naredne sedmice nastavlja se gradnja nove deonice  obilaznice ipsilon krak oko Subotice, a naredne godine bi trebala da bude završena pruga između Novog Sada i državne granice, sa kojom će uporedo biti obnovljene i železničke stanice na ovoj trasi. O tome, kao i budućim ulaganjima govorio je Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, tokom snimanja emisije „Subjektiv".

Naredne sedmice sledi nastavak radova na ipsilon kraku. Nova deonica obilaznice oko Subotice gradi se od Industrijske zone u Malom Bajmoku od graničnog prelaza Kelebija. Prema planovima trebala bi da bude zavrešna ove godine, tako da će se grad napokon osloboditi od teretnog saobraćaja koji prolazi korz centar. Ostvariće se 30 godina stari san Subotičana.

„Sadašnja trasa nastavlja se nekih šest do sedam kilometara, a poslednja deonica će preći preko polja između „Ergele" i „Majura". Tamo gde je granica biće izgrađen jedan veliki kružni tok i tu će se završavati, odnosno tu će počinjati ipsilon krak" kaže Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Gradi se i pruga Beograd – Budimpešta. Radovi već uveliko teku između glavnog grada Srbije i Novog Sada. Gradnja trase između Novog Sada i Subotice može se očekivati naredne godine. Javna rasprava o prostornom planu počinje u aprilu i trajaće mesec dana. Ovaj dokumenat definisaće gde i na koji način će biti premošćena železnička linija.

„Železničku prugu treba zamisliti kao tunel, dakle biće nepremostiva za ljude, životinje, divljač. Zbog toga je veoma važno da se građani upoznaju sa detaljima ovog projekta i ukoliko imaju nekih primedaba, ovo je poslednja prilika da ih iznesu. Naravno, ne kao pojedinci, ali rukovodstva lokalnih samouprava to mogu da učine" kaže Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Više neće postojati železničke rampe i Andrijini krstovi, saobraćaj će biti regulisan nadvodžnjacima i podvožnjacima. Prelazi će biti raspoređeni na svaka dva kilometra. Nova trasa pruge na pojedinim mestima odstupiće od dosadašnje trase. U Vrbasu se, na primer, priprema vijadukt od 1.500 metara kroz grad, a trasa će biti izmenjena i na teritoriji Subotice, u naselju Aleksandrovo. Železničke stanice takođe će biti obnovljene.

„Na dva mesta ćemo imati nove železničke stanice, jedna je u Vrbasu, druga u Malom Iđošu – Lovćencu. Ostale stanice biće potpuno obnovljene, prilagođene novim uslovima, ali stare zgrade, građene još u doba Monarhije, biće obnovljene u istom obliku kao što su sada" rekao je Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

U skladu sa tim biće obnovljena i Železnička stanica u Subotici: izgrađeni visoki peroni kako bi se olakšao ulazak/silazak sa voza, dok će podzemni prolazi voditi do perona. Stanica će biti otvorena i prema naselju Kertvaroš, odnosno i iz tog pravca će biti slobodan pristup. Prema ugovoru trasa od Subotice do Novog Sada treba da bude završena za 33 meseca, odnosno njen potpuni završetak očekuje se početkom 2023. godine.

Razgovor sa Imre Kernom u emsiji „Subjektiv" biće na programu u utorak. Iz razgovora će se saznati i kako teće obnova pruge između Subotice i Segedina, kao i Subotice i Sente, a biće reći i o produženju radnog vremena graničnih prelaza.

ipsilon krak
Subotica
Imre Kern

Slične vesti

Najnovije

20:31, Frissítve: 20:37

Božićna radionica za decu

Na božićnoj kreativnoj radionici, koja je upriličena u maloj sali Doma kulture “Atila Jožef” u Debeljači, okupio se velik broj dece i roditelja.
15:50, Frissítve: 15:57

Radosna nedelja

Treće nedelje Došašća slavimo bliskost Gospodnjeg dolaska. Na Adventskom vencu palimo sveću ružičaste boje.

Najčitanije

Avanturistički izlet i pokloni

Nesvakidašnje putovanje sa Deda Mrazom je upriličeno danas, Železnice Srbije su pokrenule kompoziciju u novogodišnjem ruhu na liniji Subotica-Palić.