Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Nastavlja se obnova klubova Gerontološkog centra

2020-07-07
16:50
2020-07-07
19:41
Forrás
Pannon RTV
Nakon „Centra 2" uskoro bi trebala da počne potpuna obnova kluba „Bajnat" pre svega radi podizanja energetske efikasnosti objekta.

Gerontološki klub „Bajnat" u Subotici otvoren je pre tri decenije i od tada na objektu nisu rađena ozbiljnija ulaganja. Klub koji se nalazi u blizini naselja Prozivka svakodnevno posećuju stariji sugrađani iz okoline. Ovde imaju sve što im je potrebno – istakao je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra.

„Ručak, pedikir, manikir, pranje, peglanje, umetnički i zabavni programi koje organizuju domaćini ili domaćice kluba, poput izložbi, radionica ili izleta."

Sada sledi prva temeljna obnova kluba. Gerontološki klub „Bajnat" ima gotovo 1.500 korisnika. Cilj projekta koji se sada realizuje je da se objekat učini energetski efikasnijim. Zbog toga će biti promenjen deo prozora i vrata. Ukupna vrednost investicije je 5,4 miliona dinara, od toga 70 odsto finansira Ministarstvo za energetiku i rudarstvo, a preostalih 30 odsto lokalna samouprava Subotice.

Izmenom krovne konstrukcije i zidova i primenom najnovije tehnologije povećaće se energetska efikasnost. I tokom obnove klub će biti otvoren za svoje korisnike. Dok se u jednom krilu odvijaju radovi, drugo će biti otvoreno za posetioce. Sada će biti raspisana javna nabavka, a radovi mogu da počnu krajem leta, i prema planu da budu i završeni tokom jeseni.

Ovo je već drugi zajednički projekat koji ostvaruje Gerontološki centar sa nadležnim ministarstvom. Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu energetike i rudarstva smatra da povećanje energetske efikasnosti ima veoma važnu ulogu.

„Utiče na uštedu u novcu, a druga važna stvar je smanjenje emisije ugljen-dioksida, što je obaveza Republike Srbije jer na osnovu predviđenih planova na godišnjem nivou emisija ugljen-dioksida treba da bude smanjena za jedan procenat. Radimo na tome i u tome sarađujemo sa lokalnim samoupravama."

Subotica aktivno učestvuje u ovim konkursima. Povećanje energetske efikasnosti je važan zadatak i lokalna samouprava Subotice je to prepoznala na izuzetan način  - dodao je državni sekretar.

Gerontološki centar
Nenad Ivanišević

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.

Ponovo radi bazen na obali Tise u Kanjiži

Nakon pauze od dve sedmice, ponovo je početkom nedelje otvoren bazen pored Tise. Sve je više posetilaca koji dolaze da se rashlade, iskoriste dobro vreme, prijatnu vodi i uređeni deo.