Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Nastavlja se obnova klubova Gerontološkog centra

2020.07.07
16:50
2020.07.07
19:41
Forrás
Pannon RTV
Nakon „Centra 2" uskoro bi trebala da počne potpuna obnova kluba „Bajnat" pre svega radi podizanja energetske efikasnosti objekta.

Gerontološki klub „Bajnat" u Subotici otvoren je pre tri decenije i od tada na objektu nisu rađena ozbiljnija ulaganja. Klub koji se nalazi u blizini naselja Prozivka svakodnevno posećuju stariji sugrađani iz okoline. Ovde imaju sve što im je potrebno – istakao je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra.

„Ručak, pedikir, manikir, pranje, peglanje, umetnički i zabavni programi koje organizuju domaćini ili domaćice kluba, poput izložbi, radionica ili izleta."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Sada sledi prva temeljna obnova kluba. Gerontološki klub „Bajnat" ima gotovo 1.500 korisnika. Cilj projekta koji se sada realizuje je da se objekat učini energetski efikasnijim. Zbog toga će biti promenjen deo prozora i vrata. Ukupna vrednost investicije je 5,4 miliona dinara, od toga 70 odsto finansira Ministarstvo za energetiku i rudarstvo, a preostalih 30 odsto lokalna samouprava Subotice.

Izmenom krovne konstrukcije i zidova i primenom najnovije tehnologije povećaće se energetska efikasnost. I tokom obnove klub će biti otvoren za svoje korisnike. Dok se u jednom krilu odvijaju radovi, drugo će biti otvoreno za posetioce. Sada će biti raspisana javna nabavka, a radovi mogu da počnu krajem leta, i prema planu da budu i završeni tokom jeseni.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ovo je već drugi zajednički projekat koji ostvaruje Gerontološki centar sa nadležnim ministarstvom. Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu energetike i rudarstva smatra da povećanje energetske efikasnosti ima veoma važnu ulogu.

„Utiče na uštedu u novcu, a druga važna stvar je smanjenje emisije ugljen-dioksida, što je obaveza Republike Srbije jer na osnovu predviđenih planova na godišnjem nivou emisija ugljen-dioksida treba da bude smanjena za jedan procenat. Radimo na tome i u tome sarađujemo sa lokalnim samoupravama."

Subotica aktivno učestvuje u ovim konkursima. Povećanje energetske efikasnosti je važan zadatak i lokalna samouprava Subotice je to prepoznala na izuzetan način  - dodao je državni sekretar.

Gerontološki centar
Nenad Ivanišević

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.