Ugrás a tartalomra
Facebook

Ne kupuj smeće – priča o jednoj drugačijoj radnji

2019-05-17
21:19
2019-05-17
21:26
Forrás
Pannon RTV
Kupiš: mleko, meso, deterdžent. Nosiš kući u flaši, kesi, pet ambalaži – pakovanju koje je od početka  smeće.

Da li je moguće kupovati bez ovakvog otpada. Sudeći po ovom primeru, jeste.

Reka Nemeš i Agika Mađar Hikić su mlade Budimpeštanke koje sam upoznala na subotičkoj konferenciji „Lokalni, regionalni i globalni izazovi". Skormne, ali veoma upućene i odlučne zaštitnice prirode i preduzetnice. U Budimpešti su osnovale prodavnicu i kafeteriju „Ne pazarolj" (Ne razbacuj), koje posluju po principu „zero waste", odnosno bez otpada. Na taj način  nude alternativu onima koji umesto umesto masovnih kesa biraju lokalne proizvode i ekološka pakovanja.

Zašto?

Stanovnik Mađarske u proseku dnevno proizvede kilogram smeća, od čega značajan deo čini ambalaža. Agi se ranije kao blogerka bavila zdravim životnim stilom bez plastike, ali kao majka malog deteta shvatila je da bi joj mnogo lakše bilo kada bi sve što joj je potrebno mogla da kupi na jednom mestu, bez pakovanja.

„Sa malim detetom nisam volela da se probijam po gradu, da na šest mesta kupim sve što mi je potrebno. Odatle ideja da otvorimo prodavnicu gde na jednom mestu može da se kupi sve od namirnica, do kućnih potrepština, kućne hemije. Tako smo sa Rekom, koja je moja koleginica iz čerkeza, otvorile prodavnicu „Ne parazolj!" (Ne razbacuj!)

Kako funkcioniše prodavnica? Kako iz velikih zapremina, iz drvenih ili staklenih spremnika možemo da odnesemo kući onoliko koliko nam je potrebno?

Reka objašnajva: „Uglavnom kupci sa sobom od kuće donesu svoje posude, platnene kese, tegle. To kod nas izmerimo, težinu napišu na papirić i to nalepimo. Onda napune proizvodima, na kasi mi opet izmerimo, odbijemo težinu posude i na osnovu toga plaćaju."

Kupci imaju ogromnu moć. Ukoliko kupuju u prodavnici bez nepotrebne ambalaže, svojim novcem opredeljuju se za očuvanje okoline. „Primećujemo da ih sve više dolazi i ideja o kupovini bez ambalaže se sve više širi, sve više ljudi nastoji da kupuje pametno" priča Agi.

Mnogi ipak imaju određenu uzdržanost u pogledu ovakvih prodavnica. Odakle i kako dospevaju predmeti na merenje u držače? Zar oni nisu imali pakovanje?

„Mi sve kupujemo na veliko. Uglavnom ambalaža u kojoj se donosi se i vraća i ponovo puni. Na taj način kod nas se ne stvara mnogo smeća, u stvari gotovo ništa" – umiruje ove nedoumice Reka.

Da li je  skuplja jedna prodavnica sa rinfuznom robom od uobičajene?

Agi odgovara: ne, ali naglašava: kvalitet ima svoju cenu. „Kod nas nisu uobičajene stvari, nego nastojimo da prodajemo robu koja je bio ili bez hemije, posebno lokalne proizvode. Kvalitet sa sobom donosi i višu cenu. Važno je takođe da čovek kod nas kupuje samo onoliko koliko želi, koliko mu je potrebno. Nije tako da kupiš, a posle pola baciš jer se umoljčalo. U proseku, na kraju cenovno je isto, ali koristiš kvalitetnije proizvode. Mađarske proizvođače pomažemo tako što stavljamo u promet njihovu robu. S druge strane, veoma je važno i da imamo sezonsku potrošnju povrća, voća. Na taj način činimo dobro i svom organizmu. Ne dolaze stvari pretovarene hemijom iz inostranstva, koje nekada i sedmicama putuju, nego zaista uzimaš svežu robu".

Na galeriji iznad prodavnice otvoren je i dečji kutak i kafeterija. Kafa stiže iz inostranstva, i mora se i pakovati kako bi zadržala kvalitet, ali „pratioce" u ispijanju kafe, šoljice, salvete, peciva, moguće je organizovati na „zero waste" način. Agi objašnjava da ako je potrebno, kafu serviraju i u tegli.

„U jednoj kafeteriji otpad može biti salveta, istina da je to u osnovi papir, ali ima samo jednokratnu upotrebu. Kod nas su tekstilne salvete. To traži pranje, ali nije posečeno drvo da bi je proizveli. Kod nas nema plastificiranih papirnih čaša. Svako u svojoj šolji može da ponese kafu. Dešava se da je neko ponese i u tegli, jer se nije pripremio, a mi samo to možemo da mu damo. Nemamo nikakve napitke u PET ambalaži, nego i vodu prodajemo u staklenim flašama. I ona se vraća i ponovo puni. Sokovi su takođe bez otpada, jer i oni stižu u staklenkama, i ponovo se pune. Nabavili smo ih od jedne porodične radionice. Peciva koja su u kafiću takođe stižu u velikim držačima, imamo peciva od pirevine koji se ručno pripremaju. Na taj način uspevamo da to ostvarimo".

U Vojvodini je ideja o životnom stilu bez nepotrebne ambalaže još u kratkim pantalonama, tako nema ni ovakve radnje. Ipak, ima alternativnih rešenja za prekomerno pakovanu robu u radnjama: na pijaci sve možemo da kupimo i spakujemo u svoju platnenu torbu, ili kutiju, osim povrća i voća možemo da nabavimo i mlečne proizvode, ukišeljene namirnice, semenke, mak, pa i meso. Osim toga, možemo da potražimo mala porodična gazdinstva, da kupimo ručno pravljeni sapun, da sami napravimo sirup... Osim prirodi, na taj način pomoći ćemo i lokalnim preduzetnicima.

Budimpešta

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije