Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Nedelju dana filmovi imaju glavnu ulogu na Paliću

2021.07.18
16:46
2021.07.18
17:31
Forrás
Pannon RTV
Sinoć je svečano otvoren 28. Festival evropskog filma na Paliću. Program na letnjoj pozornici započeo je projekcijom filma Kevina Mekdonalda “Dnevnik iz Gvantaname”. U takmičarskom programu učestvuje 11 igranih filmova.

Kao i prethodnih godina, novi mađarski filmovi se prikazuju u bioskopu Eurocinema, gde se na ovogodišnjem programu nalaze i slovenački filmovi. Filmovi u okviru programa “Paralele i sudari” su na repertoaru bioskopa “Abazija” na Paliću, a u bioskopu Lifka se prikazuju dokumentarni filmovi.

U takmičarskom programu ovogodišnjeg filmskog festivala publika kao i stručni žiri mogu da pogledaju 11 igranih filmova. Jedan od njih će odneti zasluženu nagradu za najbolji film Zlatni toranj. Inače publika ovogodišnjeg filmskog festivala može da pogleda ukupno 139 ostvarenja u različitim kategorijama.

Posetioci su već sat vremena pre zvaničnog otvaranja masovno stizali na Letnju pozornicu na Paliću. Imre Tukač iz Oroma svake godne dolazi na festival: “Nekoliko godina dolazim. Istina je da volim ovakve filmove, realistična ostvarenja, koja prikazuju svakodnevni život.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Ilma Varga Almaši iz Subotice takođe je veliki pobornik filma: “Sa drugaricama dolazimo svake godine, volimo dobre filmove.”

Stevan Bakić je na otvaranju festivala izrazio zadovoljstvo što je uprkos epidemiološkoj situaciji, iako u skromnijem okruženju, i prošle godine organizovan Palićki filmski festival. Ove godine festival se ponovo odvija u uobičajenom sjaju sve do 23. jula – dodao je gradonačelnik Subotice.

“Grad Subotica se borio za ovaj festival 2020. godine, kada je većina najvećih svetskih filmskih festivala otkazana. Pandemija je takođe ostavila trag na ovogodišnji događaj. Finansijska podrška morala je biti manja, ali moram da naglasim da srpska država nije dozvolila da to ima uticaj na kvalitet događaja.”

U nastavku službenog otvaranja odat je pomen dobitnicima za životno delo Šandor Lifka, koji su preminuli prošle godine: filmski kompozitor Zoran Simjanović, filmski režiseri Goran Paskaljević i Jirži Mencl.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Slovenačka glumica Milena Zupančić dobitnica je počasne nagrade Šandor Lifka za svoj rad u kinematografiji u regionu. “Velika mi je čast što sam dobila ovu nagradu, posebno zato što sam preuzela iz ruke Mire Banjac, žive legenda srpske kinematografije.”

Rumunska producentkinja Ada Solomon dobitnica je priznanja „Underground Spirit“. “Moja saradnja sa Filmskim festivalom na Paliću traje već dugo. Slala sam mnogo filmova, mnogo rumunskih dela na ovaj festival i nadam se da su uživali u njima. Ali nikada nisam uspela lično da dođem.”

Nemački filmski reditelj Kristijan Pecold dobitnik je nagrade “Aleksandar Lifka” za životno delo. “Počastovan sam ovom nagradom, uvek mi je neprijatno i mislim da ću se sad onesvestiti.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Srpska filmska legenda Aleksandar Berček takođe je dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” za životno delo. “Nagrada je sada u mojim rukama. Što se mene tiče, festival može početi.”

Do 23. jula, Festival na Paliću će publici doneti 139 ostvarenja u 15 kategorija, među kojima su brojne svetske i domaće premijere.

film
Palić

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.