Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nedimović: Meso je bezbedno, kompanije moraju da se prilagode pravilima

2019-06-02
18:13
2019-06-02
18:21
Forrás
Pannon RTV
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović reagovao zbog privremene zabrane Rusije na uvoz mesa i mesnih prerađevina četiri srpske kompanije.

Uvoz mesa i mesnih prerađevina u Rusiju je privremeno obustavljeno zbog nepravilnosti uočenih tokom inspekcije.

Jedan od razloga za uvođenje zabrane je što svinja nije imala ušnu markicu, koja je mogla pasti tokom transporta, zato su ruske vlasti pretpostavljale da ono nije iz srpske privrede. Pored toga su imali primedbu da je na jednom dokumentu bio slab pečat, u ormanu su našli prljavu radnu uniformu a u jednom od transportnih vozila su našli čekinje.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović istakao je da zabrana nije zbog kvaliteta proizvoda. Neka pravila su se promenila poslednjih par meseci, druga su promenjena  pre godinu dana, a koja sad treba primenjivati – rekao je ministar.

Zabrana uvoza proizvoda iz četiri srpskih fabrika mesa u Rusiju neće imati značajnijih  posledica  - rekao je Veljko Jovanović.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije je istakao da je zabrana privremena, odnosi se na period od 60 dana i mera nje uvedena zbog zaraze. Nepravilnosti koje uzrokuju zabranu mogu se ispraviti – dodao je on. Jovanović je naveo da srpska prehrambena industrija mora pratiti stalne promene na svetskom tržištu kako ne bi ugrozila izvoz. Prema informacija Privredne komore Srbije ovo je prvi put da je određena zabrana uvoza proizvoda srpskih fabrika mesa. Takođe je naglašeno da je cena svinjetine u Srbiji trenutno najniža.

Branislav Nedimović

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Jaka kiša i grad u Subotici

Oko 14 časova nebo se otvorilo nad Suboticom. Jak pljusak praćen gradom i olujnim vetrom trajao je oko pola sata.

Obilne kiše u ponedeljak

Hladni front sa kišama i pljuskovima na naše područje stiže u ponedeljak. Meteorolozi kažu da tokom dana treba računati na mestimične obilne padavine.