Ugrás a tartalomra
Csendir Viktor

Nedostatak kiše šteti vinovoj lozi

2020.05.16
16:36
2020.05.16
19:45
Forrás
Pannon RTV
Vinova loza lepo se razvija, kažu vinogradari. Vojvođanski vinari očekuju berbu grožđa visokog kvaliteta. Međutim nedostatak kiše i njih brine.
Csendir Viktor

Erne Sagmajster iz Kanjiže na tržištu je već devet godina. Pre nekoliko godina je u Sremu sadio vinovu lozu. Sad smo ga zatekli kod kuće pri flaširanju vina. Sa poslovnim partnerom uglavnom se bave organskim uzgajanjem autohtonih sorti grožđa. Zadovoljan je trenutnim stanjem u vinogradu.

Erne Sagmajster: “Uprkos tome što su ova ograničenja verovatno mnogima smetala, mi smo grožđe videli u možda najlepšem stanju. Prvi put ovih godina mogu reći da imamo ovako lepo grožđe. Međutim, jasno je da nam fali padavina, ne sad, jer grožđe još može da izvuče vlagu iz tla, koliko mu treba, ali može biti problem suša preko leta.”

Csendir Viktor

Akoš Balint i njegov kolega skoro dvadeset godina se bave vinogradarstvom, danas već imaju devet vrsta grožđa na skoro 4 hektara. Balint kaže da se grožđe za sada lepo razvija, ali ako ne bude kiše u skorijoj budućnosti, biće ozbiljnih šteta: “Zima je bila jako sušna, skoro da nije bilo normalnih padavina. Jako nam nedostaje kiša, nedostaje voda iz tla i uprkos tome što se korenje loze može spustiti i do 10 metara u dubinu, da pronađe sebi vodu, grožđe oseti ovu sušu. Sada je u fazi intenzivnog rasta i ima veliku potrebu za vlagom.”

Vinogradari ne odmaraju  ni u ovom periodu, naglasak stavljaju na zaštitu bilja i zeleni rad u vinogradu, otklanjaju višak zelenih izdanaka sa loze.

kiša
loza
Nedostatak
vino
padavina
grožđe
berba

Najnovije

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.