Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Negovanje baštine u Bačkoj Topoli

2022.01.16
14:01
2022.01.16
16:49
Forrás
Pannon RTV
U Mađarskom kulturnom centru „Kodalj Zoltan" ponovo je organizovan koncert „Naša baština" (Oroksegunk) kojim se iz godine u godinu predstavljaju rad narodnih orkestara Vojvodine.

I ove godine se okupio Veliki vojođanski orkestar na koncertu „Naša baština". Cilj ovog programa je da omogući nastup aktivnim orkestrima, posebno onima koji tokom godine imaju manje prilike za to.

Pannon RTV

Pozorišna sala doma kulture brzo je ispunjena, mnoge je interesovao koncert vojvođanskih muzičara. Atila Farago je došao iz Temerina kako bi učestvovao u nesvakidašnjem događaju kada gotovo tirdeset muzičara narodne muzike svira zajedno na sceni: „Volim narodnu muziku, obožavam narodnu muziku i dobra je atmosfera."

Sebastijan Dvoračko, član Juhas orkestra posebno se obradovao pozivu iz Bačke Topole jer je nakon sedam godina napokon uspeo da tačku iz Bečeja odnese i u neko drugo naselje: „Ne znam tačno koliko godina to radimo, ali nadamo se da će ovo na kraju doći do tačke da ćemo moći da idemo na turneje i u više mesta uživo da nastupamo, a sada je hvala Bogu došlo do ove tačke. Na žalost, upravo u vreme kada nam je vrata zatvorio ovaj virus, ali nastojimo da se držimo odgovarajućih zaštitnih mera, i da organizujemo koncert tako da svima odgovara i da se svi dobro osećaju."

Pannon RTV

Na koncertu su se čule pesme iz svih mađarskih teritorija, od južnog Alfelda, preko Mađarske do Slovačke i sve do Erdelja, predstavljajući promenljivu prirodu i raznolikost naše muzičke baštine. Balaž Serda je bio ne samo jedan od organizatora, već je stao i na pozorinicu kao član bečejskog orkestra „Fokoš": „Jedan od značaja koncerta „Naša baština" jeste u tome da na scenu izlazimo ne samo kao jedinstveni orkestar, već okupljeni stvaramo veliki vojvođanski narodni orkestar koji umnogostručuje onu energiju koju donosimo kroz muziku, tako da će i današnje veče po tome biti posebno."

Ljubitelji narodne muzike su se i ove godine na kvalitetnom nastupu mogli uveriti u to da u Vojvodini funkcioniše značajan pokret narodne muzike. Organizatori su imali na umu i zajedničko učešće, te su zainteresovane pozvali i na ples.

Bačka Topola
Mađarski kulturni centar “Kodalj Zoltan”

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.