Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Nema gužvi na srpsko-mađarskoj granici

2020-02-23
11:33
2020-02-23
18:51
Forrás
Pannon RTV
Nije bilo dužih zadržavanja putnika koji su za vikend krenuli preko nekog od graničnih prelaza između Srbije i Mađarske.

U subotu i nedelju, kada je to i najčešći slučaj, na graničnim prelazima se u putničkom saobraćaju čekalo najviše  od pola do jednog časa. Punom parom je krenuo i transportni saobraćaj kada počinju već kamionske gužve, koje su sredinom sedmice na vrhuncu.

Svega nekoliko vozila je u nedelju pre podne čekalo na ulazu u Srbiju na graničnom prelazu Horgoš-Reske, na autoputu. Janoš Sarapka vraćao se iz Mađarske kući u Šupljak. Nije dugo čekao na izlazu Reske u pravcu Srbije: „Najviše deset minuta. Rade u dve trake, tako da dobro napreduje. Zadovoljan sam."

Ulaz u Srbiju takođe se brzo odvijao. U dve izlazne trake sve više vozila je stizalo u kolonu, ali su pogranične službe Srbije radile posao. Autobusi su stizali jedan za drugim, a provera putnika je brzo tekla.

Nema praznika, tako da nije bilo dužih zadržavanja na graničnom prelazu Horgoš- Reske u visini autoputa, na izlaznoj strani iz Srbije. U nedelju oko podne naša ekipa se uverila da su u koloni uglavnom oni koji su iz zemalja zapadne Evrope došli za vikend u Srbiju i sada idu nazad na posao. Na izlaznoj strani čekalo je i nekoliko autobusa, a u ovo vreme počinje da se stvara i kamionska gužva, koja je trenutno kilometar i po.

To je tek početak, jer sredinom sedmice kolona kamiona koji čekaju izlazak iz Srbije na autoputu će biti dugačka tri do četiri kilometra. Nije bila bolja situacija sa kamionima ni na Kelebiji, teretna vozila čekala su u zaustavnoj traci na ipsilon kraku.

Zadržavanja nije bilo u putničkom saobraćaju. Putnici su stizali u talasima, ali ni u jednom trenutku zadržavanja nisu bila duža od 15 do 20 minuta na izlaznoj strani iz Srbije. Kada se kolona produžila, otvorena je još jedna izlazna traka. Uglavnom nedeljom oko podne, i u ranim popodnevnim časovima kreću kući kupci sa subotičke buvlje pijace.

Prema rečima pripadnika Granične policije Srbije na Kelebiji, u traci za teretni saobraćaj u nedelju pre podne već se čekalo dva sata u pravcu Mađarske. Tatjana Jeftić, pomoćnik komandira kaže da sa približavanjem uskršnjih praznika mogu se očekivati značajne gužve u putničkom saobraćaju: „Novi veći talas putnika i vozila može se očekivati pred uskršnje praznike. Prema našim predviđanjima, počevši od 9. aprila na ulaznoj strani, s obzirom da je 10. aprila Veliki petak po katoličkom kalendaru. To će trajati sve do 20. aprila, do ponedeljka po pravoslavnom uskrsu, kada će gužve biti na izlaznoj strani."

Inače, i na prelazu Kelebija u nedelju su počeli da stižu autobusi, ali je kontrola vozila i putnika bila brza, te nije bilo čekanja.

granica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije