Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Nema vode u višespratnicama u Zrenjaninu

2020-07-01
15:23
Forrás
Pannon RTV
Prečistač vode u Zrenjaninu krajem februara ponovo je pušten u probni rad, a gradonačelnik je najavio da će uskoro ukinuti zabranu korišćenja vode iz vodovoda.

Mnogi su se nadali da će se napokon rešiti snabdevanje vodom južnobanatskog grada. Umesto toga, sada tokom letnjih vrućina, u stanovima u višespratnicama uopšte nema vode. 

U Zrenjaninu već pedeset godina traže način da se obezbedi zdrava voda za piće, ali građani i dalje ili kupuju flaširanu vodu u kanisterima ili čekaju u redu ispred jedinog eko izvora. U međuvremenu promenili su se i propisi vezani za kvalitet pijaće vode. Najbliži rešenju bili su kada je lokalna samouprava potpisala ugovor sa jednim nemačkim društvom. 

„Vodu koju je prečistio „Vasertehnik“ pio sam decembra 2012. godine. Bio sam sa kolegom kod pilot postrojenja kada nas je inžinjer nemačke firme ponudio vodom. Tada smo verovali da će napokon krenuti izgradnja fabrike vode, ali je ugovor ubrzo raskinut. Na brzinu su pronašli nove investitore, ali se potvrdilo da što je brzo to je i kuso“ priča Zoran Dedić, novinar. 

Ispravna pijaća voda je osnovni uslov za održavanje zdravlja i čistoće. Sada u vreme epidemije višestruko je važna. 

„Nema dovoljno pritiska, posebno u gornjim spratovima u višespratnicama i to sada u sred epidemije korona virusa. Grad povremeno više časova ostaje bez vode. Vode nije bilo ni u subotu, dan pred izbore“ kaže Miroslav Samardžić, aktivista Zrenjaninskog socijalnog foruma. 

Zrenjaninci kao da su se pomirili sa svojom sudbinom. Udruženje Građanski preokret na svojim forumima pokušava da protrese javno mnjenje. 

„Potrebno je u javnost vratiti ovaj problem. Neprestano govoriti o njemu. Ovo je prva tribina u nizu koju će organizovati Građanski preokret, u nadi da ćemo naći neko rešenje, da se dođe do jasnog rešenja, da se iskobeljamo iz nevolje koja traje sada već 16 godina“ rekao je Dušan Kokot, predsednik udruženje Građanski preokret. 

U Zrenjaninu je zbog visokog nivoa arsena zabranjena upotreba vode iz vodovoda. Fabriku vode je izgradilo privatno preduzeće, i u protekle dve-tri godine nisu stigli dalje od probnog rada. Pojedini stručnjaci su još tokom gradnje upozoravali da kapacitet fabrike nije dovoljan za potrebe grada od blizu 80 hiljada stanovnika. 

Zrenjanin
voda

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.