Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Nema vode u višespratnicama u Zrenjaninu

2020-07-01
15:23
Forrás
Pannon RTV
Prečistač vode u Zrenjaninu krajem februara ponovo je pušten u probni rad, a gradonačelnik je najavio da će uskoro ukinuti zabranu korišćenja vode iz vodovoda.

Mnogi su se nadali da će se napokon rešiti snabdevanje vodom južnobanatskog grada. Umesto toga, sada tokom letnjih vrućina, u stanovima u višespratnicama uopšte nema vode. 

U Zrenjaninu već pedeset godina traže način da se obezbedi zdrava voda za piće, ali građani i dalje ili kupuju flaširanu vodu u kanisterima ili čekaju u redu ispred jedinog eko izvora. U međuvremenu promenili su se i propisi vezani za kvalitet pijaće vode. Najbliži rešenju bili su kada je lokalna samouprava potpisala ugovor sa jednim nemačkim društvom. 

„Vodu koju je prečistio „Vasertehnik“ pio sam decembra 2012. godine. Bio sam sa kolegom kod pilot postrojenja kada nas je inžinjer nemačke firme ponudio vodom. Tada smo verovali da će napokon krenuti izgradnja fabrike vode, ali je ugovor ubrzo raskinut. Na brzinu su pronašli nove investitore, ali se potvrdilo da što je brzo to je i kuso“ priča Zoran Dedić, novinar. 

Ispravna pijaća voda je osnovni uslov za održavanje zdravlja i čistoće. Sada u vreme epidemije višestruko je važna. 

„Nema dovoljno pritiska, posebno u gornjim spratovima u višespratnicama i to sada u sred epidemije korona virusa. Grad povremeno više časova ostaje bez vode. Vode nije bilo ni u subotu, dan pred izbore“ kaže Miroslav Samardžić, aktivista Zrenjaninskog socijalnog foruma. 

Zrenjaninci kao da su se pomirili sa svojom sudbinom. Udruženje Građanski preokret na svojim forumima pokušava da protrese javno mnjenje. 

„Potrebno je u javnost vratiti ovaj problem. Neprestano govoriti o njemu. Ovo je prva tribina u nizu koju će organizovati Građanski preokret, u nadi da ćemo naći neko rešenje, da se dođe do jasnog rešenja, da se iskobeljamo iz nevolje koja traje sada već 16 godina“ rekao je Dušan Kokot, predsednik udruženje Građanski preokret. 

U Zrenjaninu je zbog visokog nivoa arsena zabranjena upotreba vode iz vodovoda. Fabriku vode je izgradilo privatno preduzeće, i u protekle dve-tri godine nisu stigli dalje od probnog rada. Pojedini stručnjaci su još tokom gradnje upozoravali da kapacitet fabrike nije dovoljan za potrebe grada od blizu 80 hiljada stanovnika. 

Zrenjanin
voda

Najnovije

19:37

Božićni vašar knjiga u Horgošu

U horgoškoj biblioteci organizovan je Božićni vašar knjiga, na kome su zainteresovani mogli da biraju između blizu 100 knjiga. Mnogi su za predstojeće praznike kupovali knjige za svoje najmilije.
18:07, Frissítve: 18:48

Zajedno za Oliverovo izlečenje

Širom sveta postoje dobronamerni ljudi, koji žele da pomognu Oliveru Palu Gajodiju iz Bajmoka, koji svojim donacijama pomažu u tome da dečak, koji će uskoro napuniti jednu godinu, dobije ono što mu je najpotrebnije: tretman genske terapije.

Najčitanije

Tragedija kod Bajmoka

Putnički automobil i voz sudarali su se jutros oko osam časova kod Bajmoka. U nesreći život je izgubila S.U. stara 31 godinu, iz Kikinde. Prilikom uviđaja nadležni su zatekli podignutu rampu.

Ilegalni migranti prevezeni iz opštine Novi Kneževac

Jutros su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova prevezli oko 450 migranata iz opštine Novi Kneževac. Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, migranti su smešteni u za to određene prihvatne centre.