Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Neodrživa situacija sa migrantima u kantonu Una-Sana

2019-02-10
16:07
2019-02-10
20:11
Forrás
Pannon RTV
U Bihaću i Velikoj Kladuši proteklih dana održani sastanci kriznih štabova.

Nadležni kažu da se skupilo toliko ilegalnih migranata da situacija počinje da biva neodrživom. Rukovodstvo Kantona Una-Sana uputilo je ultimatum bosanskoj vladi da napravi reda, u protivnom zatvoriće prihvatne centre.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova u Kanotnu Una-Sana smatra da u tamošnjim prihvatnim centrima službe kojima je povereno čuvanje i odbrana, nemaju dovoljno ljudi za te zadatke. Zbog toga su od državnih službi i ministarstva odbrane tražili patrole i pomoć. Na to, do sada, nisu dobili odgovor. U nekadašnjoj fabričkoj hali pogona „Bira" koja je proizvodila frižidere trenutno je gotovo dve hiljade migranata, i na sve njih ukupno devet stražara održava red.

Sa ne mnogo uspeha, jer su unutar zidova fabričke hale stalni sukobi između ilegalnih migranata. „U poslednjih pet dana je mnogo tuča u kampu. Najčešće se tuku Pakistanci i Avganistanci, ali i drugi. Tuku se zbog telefona, ali i zbog novca", kaže nam jedan migrant.

Meštane bi obradovalo ukoliko bi se napokon rešila migrantska kriza u kraju. Jedna starija gospođa kaže da se boji. „Pravo da vam kažem, bojim se. Imam unučad koja idu u školu u Bihaću. Svašta se dešava, deca se sretaju, ako imaju marku, dve, pet, nije bitno, stave im nož pod grlo. To je jako teško, jako ružno. Dete što ima kod sebe uzmu, mobilni telefon i takve stvari".

Nadležni u Kantonu Una-Sana smatraju da institucije bosanske države treba da prekontrolišu funkcionisanje prihvatnih centara i da kontrolišu kretanje ilegalnih migranata, u protivnom  će krizni štab kantona da ih uputi u Sarajevo i zabrani njihov ulazak na teritoriju.

migranti
Bosna i Hercegovina
kanton Una-Sana
Bihać
Velika Kladuša

Najnovije

17:15, Frissítve: 19:55

Vakcinacija u Senti se odvija bez prekida

Do sada je skoro 600 građana opštine Senta već primilo vakcinu protiv korona virusa. Vakcina se trenutno daje onima, koji su prilikom registracije izabrali kinesku vakcinu Sinofarm, odnosno onima, koji nisu izabrali ni jednog određenog proizvođača.
16:45, Frissítve: 19:56

Danas počinje emisija „Javni poslovi"

U redakciji Pannon RTV-a kolege su tokom dana već uveliko pripremale teme za emisiju. Informativni emisiju Pannon televizije gledaoci mogu pogledati svakog radnog dana od 18 časova i 5 minuta, posle našeg televizijskog Dnevnika.
16:06, Frissítve: 19:56

Praznik subotičkog „Paulinuma"

Biskupska klasična gimnazija „Paulinum" u Subotici, proslavila je praznik „Obraćenje Svetog Pavla", obeležavanjem Dana škole i proštenjem. Tom prilikom su se prisetili svetog apostola Pavla, po kome je škola dobila ime.

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.