Ugrás a tartalomra
A helyi gyerekek
Pannon RTV/Raffai Csaba

Neodrživa situacija sa migrantima u kantonu Una-Sana

2019-02-10
16:07
2019-02-10
20:11
Forrás
Pannon RTV
U Bihaću i Velikoj Kladuši proteklih dana održani sastanci kriznih štabova.

Nadležni kažu da se skupilo toliko ilegalnih migranata da situacija počinje da biva neodrživom. Rukovodstvo Kantona Una-Sana uputilo je ultimatum bosanskoj vladi da napravi reda, u protivnom zatvoriće prihvatne centre.

Migránsok

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova u Kanotnu Una-Sana smatra da u tamošnjim prihvatnim centrima službe kojima je povereno čuvanje i odbrana, nemaju dovoljno ljudi za te zadatke. Zbog toga su od državnih službi i ministarstva odbrane tražili patrole i pomoć. Na to, do sada, nisu dobili odgovor. U nekadašnjoj fabričkoj hali pogona „Bira" koja je proizvodila frižidere trenutno je gotovo dve hiljade migranata, i na sve njih ukupno devet stražara održava red.

Sa ne mnogo uspeha, jer su unutar zidova fabričke hale stalni sukobi između ilegalnih migranata. „U poslednjih pet dana je mnogo tuča u kampu. Najčešće se tuku Pakistanci i Avganistanci, ali i drugi. Tuku se zbog telefona, ali i zbog novca", kaže nam jedan migrant.

Meštane bi obradovalo ukoliko bi se napokon rešila migrantska kriza u kraju. Jedna starija gospođa kaže da se boji. „Pravo da vam kažem, bojim se. Imam unučad koja idu u školu u Bihaću. Svašta se dešava, deca se sretaju, ako imaju marku, dve, pet, nije bitno, stave im nož pod grlo. To je jako teško, jako ružno. Dete što ima kod sebe uzmu, mobilni telefon i takve stvari".

Nadležni u Kantonu Una-Sana smatraju da institucije bosanske države treba da prekontrolišu funkcionisanje prihvatnih centara i da kontrolišu kretanje ilegalnih migranata, u protivnom  će krizni štab kantona da ih uputi u Sarajevo i zabrani njihov ulazak na teritoriju.

migranti
Bosna i Hercegovina
kanton Una-Sana
Bihać
Velika Kladuša

Slične vesti

Most

13:28

Halálos baleset Szabadkán

Súlyos közlekedési szerencsétlenség történt hajnali 2 órakor Szabadkán. Egy személyautó lesodródott az útról, majd egy parkoló teherautónak csapódott. A gépkocsi sofőrje a helyszínen életét vesztette.
12:41, Frissítve: 12:52

Épült, szépült Martonos

A közelmúltban számos beruházás történt Martonoson. Felújították a helyi közösség épületének homlokzatát, a katolikus temetőben kialakítottak egy járófelületet és több útra is aszfaltburkolat került.

Najnovije

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.

Najčitanije