Ugrás a tartalomra
A helyi gyerekek
Pannon RTV/Raffai Csaba

Neodrživa situacija sa migrantima u kantonu Una-Sana

2019-02-10
16:07
2019-02-10
20:11
Forrás
Pannon RTV
U Bihaću i Velikoj Kladuši proteklih dana održani sastanci kriznih štabova.

Nadležni kažu da se skupilo toliko ilegalnih migranata da situacija počinje da biva neodrživom. Rukovodstvo Kantona Una-Sana uputilo je ultimatum bosanskoj vladi da napravi reda, u protivnom zatvoriće prihvatne centre.

Migránsok

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova u Kanotnu Una-Sana smatra da u tamošnjim prihvatnim centrima službe kojima je povereno čuvanje i odbrana, nemaju dovoljno ljudi za te zadatke. Zbog toga su od državnih službi i ministarstva odbrane tražili patrole i pomoć. Na to, do sada, nisu dobili odgovor. U nekadašnjoj fabričkoj hali pogona „Bira" koja je proizvodila frižidere trenutno je gotovo dve hiljade migranata, i na sve njih ukupno devet stražara održava red.

Sa ne mnogo uspeha, jer su unutar zidova fabričke hale stalni sukobi između ilegalnih migranata. „U poslednjih pet dana je mnogo tuča u kampu. Najčešće se tuku Pakistanci i Avganistanci, ali i drugi. Tuku se zbog telefona, ali i zbog novca", kaže nam jedan migrant.

Meštane bi obradovalo ukoliko bi se napokon rešila migrantska kriza u kraju. Jedna starija gospođa kaže da se boji. „Pravo da vam kažem, bojim se. Imam unučad koja idu u školu u Bihaću. Svašta se dešava, deca se sretaju, ako imaju marku, dve, pet, nije bitno, stave im nož pod grlo. To je jako teško, jako ružno. Dete što ima kod sebe uzmu, mobilni telefon i takve stvari".

Nadležni u Kantonu Una-Sana smatraju da institucije bosanske države treba da prekontrolišu funkcionisanje prihvatnih centara i da kontrolišu kretanje ilegalnih migranata, u protivnom  će krizni štab kantona da ih uputi u Sarajevo i zabrani njihov ulazak na teritoriju.

migranti
Bosna i Hercegovina
kanton Una-Sana
Bihać
Velika Kladuša

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.