Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Neophodna su veća ulaganja za rešavanje zagađenja vazduha u Kanjiži

2021.03.10
16:55
2021.03.10
17:00
Forrás
Pannon RTV
Proteklih nedelja, gusti dim koji je ispuštao dimnjak kompanije Visa-Prom, koja se nalazi na obali Tise, ponovo je bio predmet javnog diskursa u Kanjiži.
Pannon RTV/Molnár Ádám

Meštani su odgovore tražili putem preko društvenih mreža. Nadležni su održali konferenciju za medije.

Pogon za preradu drveta kompanije Visa Prom, i moguće zagađenje vazduha koje se povezuje sa tim pogonom, već su godinama tema među meštanima Kanjiže. Poslednjih nedelja je iz dimnjaka kompanije nekoliko puta izlazio gusti crni dim. To su meštani spominjali na društvenim mrežama nekoliko puta.

Andraš Horvat, projekt-menadžer, Visa-Prom d.o.o., Kanjiža: „Naša fabrika se u ničemu ne razlikuje od načina na koji građani lože u svojim pećima na drva, dakle ložimo isključivo samo na drva, s tom razlikom da se kod nas loži u većem obimu, ali to ne znači da je emisija veća, nego kod bilo koje druge peći koju koriste naši sugrađani."

Na konferenciji za novinare nadležni su rekli da su pre nekoliko godina, u saradnji sa lokalnom samoupravom, već nabavili jedan filter za čestice za navedeni dimnjak, pomoću kojeg mogu da filtriraju pepeo, ali dim i dalje ostaje.

Milan Kovačević, vlasnik, Visa-Prom d.o.o., Kanjiža: „Proteklog meseca smo 40 dana popravljali mašinu za usitnjavanje drva, zbog toga je bio vidljiv nešto gušći dim, veće količine, i to zbog činjenice što su ljudi palili veće komade otpada, nadalje zbog toga što je mašina prošla popravku, a i drvni otpad je bio vlažan."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Tokom posete fabrici, predsednik opštine je rekao da lokalna samouprava zvanično nije primila ni jednu žalbu vezano za navedeni problem. On je takođe dodao da se u fabrici konstantno sprovode ekološke inspekcije.

Robert Fejstamer, predsednik Opštine Kanjiža: „Važno je znati da sa zdravstvenog stanovišta ne prelaze graničnu vrednost, koja je trenutno dozvoljena prema srpskom zakonu, zbog toga se pre 5-6 godina i desila ta investicija, koja filtrira same čestice iz dima, dakle to što sada vidite, to je zaista dim koji potiče od loženja, što su rukovodioci kompanije i objasnili i obišli."

Nadležni su rekli da je dotični kotao u fabrici u funkciji od 1960-ih godina, a rešenje bi očigledno značilo kupovina novog kotla. Ta investicija bi iznosila više miliona evra, tako da sama kompanija to ne bi mogla da finansira. Oni su naglasili da takođe rade na rešavanju tog problema, ali im je za to potrebna podrška.

zagađenje vazduha
Kanjiža
ulaganja
Visa-Prom
dim
dimnjak

Slične vesti

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije