Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Nepokretan i bespomoćan starac na Paliću

2019-09-05
18:47
2019-09-05
18:54
Forrás
Pannon RTV
Danima već Janoš Zelić (79) ima ozbiljne probleme jer je zbog nesreće postao nepokretan. Nakon što su ga doneli iz bolnice, oslonjen je samo na pomoć komšija.

Iz subotičkog Centra za socijalni rad našoj ekipi su na telefon samo rekli da će ubrzo pokušati da mu pomognu.

Stari čika priča da je biciklom krenuo u prodavnicu da kupi hleb, kada ga je u Ludaškoj ulici traktorska prikolica zakačila za rame i srušila. Tako nesrećno je pao na asflat da je slomio kuk, ali nije podneo prijavu protiv vlasnika traktora. Dve sedmice je bio u bolnici i pušten je pre nedelju dana.  Čitav dan sedi na krevetu, ne može da ustane. Janoš Zelić ne može sam da ode ni do toaleta, niti da održava svoju higijenu.

„Sramota je, ali ovde mokrim, ne mogu da idem. Ne mogu drugo da kažem. Bila je žena iz Centra za socijalni rad, rekla je da ću otići kod njih. Ali od toga nije bilo ništa" kaže Janoš Zelić.

Starac stanuje na Paliću, u Ludaškoj ulici pod brojem 22 u trošnoj kući, već tri sedmice je nepokretan i ne može da brine o sebi. Problemi se samo gomilaju jer dok je bio u bolnici njegov agresivni pas se oslobodio i prema priči komšija samo uz pomoć saradnika jednog azila za životinje uspeli su da ga uhvate i vežu, a doneli su mu i namirnice.

Janošu Zeliću svaki dan hranu donosi komšija Karolj Njari, koji stanuje nekoliko kuća dalje. Kaže da dok je bio u bolnici, starca je posetio socijalni radnik i uzeo njegove podatke, ali od kako je Janoš pušten iz bolnice, niko ga više nije pogledao: „Svakog dana zovemo Centar za socijalni rad, tamošnje staratelje, koji bi trebali da se bave starijima, do sada su bar znali za njega, sada ni njegove podatke ne znaju, samo su prebacivali telefon tamo-vamo, kod poslednjeg uključivanja samo su spustili slušalicu. Ranije smo se obraćali komunalnoj policiji zbog psa, da imamo ovde čoveka koji će umreti od gladi ukoliko nešto ne uradimo jer od psa ne možemo da uđemo."

Susedi brinu i zbog toga što Janoša niko na kupa, može da se zagadi mesto operacije ili da dobije neku bolest. Tibor Bognar, sekretar Mz Palić kaže da im se niko nije obratio za pomoć, a mogli bi da pronađu rešenje: „Kod nas svake prve i treće srede od 9 do 12 časova dolazi saradnik Centra za socijalni rad koji je zadužen za Palić i okolna naselja. Mesna zajednica može da bude posrednik, da javimo dalje, jer ovaj slučaj po svemu sudeći je u nadležnosti Centra za socijalni rad, možemo da javimo njihovom saradniku koji u tom slučaju izađe na teren i i može da sprovede sve aktivnosti koje su u njihovoj nadležnosti."

Sekretar je savetovao sa komšije neizostavno u sredu dođu u mesnu zajednicu na Paliću i bez odlaganja prijave slučaj. Povodom ovog slučaja pozvali smo i Centar za socijalni rad gde nam je nezvanično, preko telefona rečeno samo toliko da znaju za problem, traže rešenje i može se očekivati da narednih dana odu do Janoša Zelića.

Palić
Centar za socijalni rad

Slične vesti

Najnovije

20:19

Fudbalsko ludilo u Mužlji

U Fudbalskom klubu "Lehel" u ovom banatskom selu, treninzi sa najmlađima počeli su pre pola godine, a broj dece koja igraju fudbal se već popeo na sto. Među njima je i dosta devojčica.

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.