Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Neprestani razvoj uslov je za održavanje konkurentnosti

2022.02.24
17:48
Forrás
Pannon RTV
U organizaciji Saveza agrarnih udruženja Vojvodine u Senti je održan seminar o digitalizaciji. Cilj je da se ovdašnji poljoprivrednici i na polju modernizacije priključe kolegama u EU.

Ratar Lehel Šuranji iz Sente većinom proizvodi luk, krastavce i papriku. Posvećen je inovacijama, koje se u oblasti agrara najpre iskazuju u formi digitalizacije: „Bez podrške više zaista i nema ulaganja jer govorimo o ogromnim iznosima. Prosperitati sam već više puta uzimao, mislim ovde na pakovanje, poljoprivredne mašine, čak sam i na ovom poslednjem konkursu učestvovao i bio uspešan. Sada računamo na ulaganje velikog obima koje ćemo realizovati u narednih godinu-dve".

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Kada je Fondacija Prosperitati raspisala prvi konkurs, već tada je bilo jasno da se javilo petostruko više poljoprivrednika u delu koji se tiče modernizacije gazdinstva – kaže Mikloš Nađ, predsednik Saveza agrarnih udruženja Vojvodine. Povodom toga pokrenuli su niz seminara o digitalizaciji koji je na putovanju do svakog dela Vojvodine: „Nezavisno od toga što je kod nas vrednost subvencija znatno manja nego u državama Evropske unije, potrebno je da poljoprivrednici usvoje tehnologije, jer ćemo inače zaostati u proizvodnji. Ne govoreći o tome da smo već dostigli nivo da se cena inputa, veštačkog đubriva, različitog semenskog materijala, hemijskih sredstava stalno podiže, dakle proizvođači moraju da obrate pažnju na to šta i u kojoj količini će utrošiti, a sa ovim će moći da racionališu svoju proizvodnju."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U Evropskoj uniji funkcioniše siguran sistem subvencija koji u našoj zemlji još nije ostvaren. Ovdašnji poljoprivrednici uskraćeni su za ovaj osećaj sigurnosti – kaže Arpad Fremond, republički poslanik SVM-a. „Savez vojvođanskih Mađara zainteresovan je za to da Srbija što pre postane članica Evropske unije. Ukoliko gledamo iz ugla poljoprivrede, onda je to bitno jer će poljoprivredni proizvođači moći da se priključe većim subvencijama, sigurnijem sistemu subvencija."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vlada Mađarske posvećena je regionalnoj saradnji i veoma važnim smatra jačanje privrednog prostora Karpatskog basena, a sve to je nezamislivo bez saradnje u odnosima između Srbije i Mađarske, kaže David Benčik, zamenik državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Mađarske.

„Program privrednog razvoja koji se ovde odvija, predstavlja stratešku izgradnju koja služi za uzor, i takve investicije koje donose dodatnu vrednost ovom regionu. To je neophodno jer se svet, i sve ono što znamo o agraru i bezbednosti namirnica menja u izvanrednim razmerama. Veoma je mnogo učesnika."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Prvo je potrebno da prihvatimo nove trendove, da uvedemo nove tehnologije, ukoliko želimo da ostanemo konkurentni. Naša je odlučna namera da u svemu podržimo naše partnere u regionu – dodao je zamenik državnog sekretara.

razvoj
poljopivreda
Savez agrarnih udruženja Vojvodine
EU
Arpad Fremond
Ištvan Nađ

Najnovije

14:04

Pojeftinilo veštačko đubrivo

Veštačko đubrivo, koje je nezamenljivo za useve, tokom jeseni je koštalo 110 dinara, sada se može kupiti i za 90 dinara. Poljoprivrednici su zadovoljni zbog pada cene, ali kažu da je i pored pojeftinjenja, ta cena i dalje visoka.
11:07, Frissítve: 11:15

Borba Anite Pager da ponovo prohoda

Anita Pager, 26-godišnja devojka iz Mužlje, usled nesreće je pre pet godina ostala nepokretna. U pomoć joj je pritekla Fondacija “Budi Human” kampanjom prikupljanja sredstava za njenu operaciju na Tajlandu. Do maja treba prikupiti 16 miliona dinara.
11:46

Poskupeli dizel i benzin

Litar evrodizela će od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama koštati maksimalno 200, a benzina evropremijum BMB 95 najviše 170 dinara, saznaje RTS.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.

Penzioneri, pažnja!

PIO fond: Najniža penzija u Srbiji 20.631 dinara, a najviša više od 190.000