Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

„Ni jedna nacija ne može da dozvoli da zaboravi svoje mučenike"

2020.11.01
21:01
2020.11.01
21:07
Forrás
Pannon RTV
U Martonošu je polaganjem venaca, misom i zajedničkim paljenjem sveća odata počast nevino stradalim žrtvama. U naselju su srpske partizanske jedinice 1944. godine pobile 22 osobe i mesnog župnika.

Zvono se u nedelju oglasilo za one koji su 1944. godine u Martonošu pobijedni u Tisi. Gergelju Horvatu, predsedniku Saveta mesne zajednice Martonoš ubili su nevinog dedu: „U okviru porodice uglavnom se ne prisećamo toga, jer nije se smelo. Otac mi je bio malo dete kada je ostao bez svog oca. Baka je opet bila zastrašena i nije govorila o tome."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

U znak sećanja  na žrtve održan je pomen i položeni su venci na spomenik postavljen na mesnom groblju. Lajoš Foro, potpredsednik Vojvođanskog istraživačkog centra u svom govoru podsetio je na događaje iz 1944. godine i pročitao imena žrtava.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Nakon toga je recitovao Atila Sel, a uz pomoć članova Vojvođanskih mađarskih izviđača prisutni su položili vence na spomen obeležje.

Lajoš Foro, potpredsednik Vojvođanskog istraživačkog centra: „Smatram da su za svaku naciju važni njeni stradalnici, bar toliko koliko i heroji. Smatram da jedna nacija ne može da dozvoli da njeni mučenici padnu u zaborav. Posebno onda kada je, kao 1944. godine, ogromna većina žrtava nevina."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Nakon polaganja venaca, recitovanja i govora održana je misa u martonoškoj crkvi.

1944-45
mučenik
sećanje
Lajoš Foro
Martonoš

Najnovije

19:21, Frissítve: 19:27

Pokrajina pomaže obnovu škola u Vojvodini

Pokrajinska vlada sa 76 miliona dinara podržava obnovu i održavanje škola u Vojvodini. Sredstva su obezbeđena za 21 obrazovnu ustanovu, za 14 osnovnih škola i 7 srednjih škola. Ugovori o podršci potpisani su danas u Novom Sadu.
15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.