Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nizak vodostaj Tise

2022.08.03
14:58
2022.08.03
17:31
Forrás
Pannon RTV
U letnjim mesecima vodostaj Tise obično iznosi 260 cm. Danas je u Senti bio 254 cm.

Vodostaj Tise je nizak zbog izrazitog nedostatka padavina. Uprkos sušnom razdoblju, u Senti i okolini, za sada, vodosnabdevanje za poljoprivredne svrhe radi bez smetnji, kažu stručnjaci.

U letnjim mesecima vodostaj Tise obično iznosi 260 cm. Danas je u Senti bilo 254 cm. Inače, u Senti je maksimalan vodostaj izmeren 2006. godine, kada su izmerili vodostaj od 927 cm.

U slivu Tise ove godine je prosečno palo 29,7 milimetara padavina, što je oko 30 posto višegodišnjeg proseka. Ovih dana vodostaj Tise kod Sente se kreće između 240 i 250 centimetara. Situacija nije dramatična, ali je primetan nizak vodostaj.

Ištvan Poša, sportski ribolovac: "Voda je bila ista i prošli mesec, ali u nekim mesecima je bila i pola metra. Ali kada se otvori brana kod Bečeja, tada nema nikakvog ulova, jer kada se voda zatalasa, riba ne grize."

Uprkos nižem vodostaju, vodovod u Senti može da obezbedi snabdevanje vodom za višenamenske kanale. Pumpe koje su postavljene u Molu, Senti i Gornjem Bregu snabdevaju vodom kanale koji se nalaze u ataru.

Gabor Silađi, tehnički direktor vodoprivrednog preduzeća DTD iz Sente: „Zahvaljujući brani kod Bečeja, ovi vodostaji su sada na Tisi održivi, odnosno vodostaj od 250 je održiv. To je dobro za nekoliko funkcija, tako da je dobro i za plovidbu, kao i za navodnjavanje jer kada brane kod Bečeja ne bi bilo, onda ovaj nivo vodostaja od 250 cm ne bi bio održiv ovde u Senti, tako da zapravo ne bi bilo moguće snabdevanje ​​vodom postojećih kanala."

Kanali na oranicama osiguravaju navodnjavanje okolnih parcela, što je velika pomoć za poljoprivrednike.

Tisa
vodostaj

Najnovije

16:27

Struja od novembra skuplja za 8 odsto

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje od 1. novembra za 8 odsto, saznaje RTS. Kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce biće 10,26 dinara, sa PDV-om 14,29 dinara. Struja je prethodno poskupela 1. maja.
16:12

Izbori 17. decembra?!

Prema pisanju pojedinih medija, Srpska napredna stranka je donela odluku da tog datuma u Srbiji budu održani parlamentarni, pokrajinski i beogradski izbori, kao i izbori u nekim opštinama.
18:19, Frissítve: 19:26

Sa dronovima i robotima za napredak učenika

Rotari klubovi Beograda i Novog Sada donirali su 200 dronova i 200 robota informatičkim sekcijama u vojvođanskim školama, i to u okviru projekta pod nazivom „Za lepšu školu”. U isto vreme renoviran je i nameštaj u 25 vojvođanskih vrtića.

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.