Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Njegova priča u Subotici

2020.10.30
21:25
Forrás
Pannon RTV
Film „Njegova priča u Subotici" prikazan je u Gradskom muzeju.

Kratki film snimili su volonteri iz omladinskog kluba "Pridruži se" i film predstavlja poznate i manje poznate građevine subotičke kulturne baštine iz perspektive mlade Jevrejke. Projekcija filma deo je programa u kojem učestvuje devet lokalnih samouprava i 18 institucija iz osam zemalja, a cilj mu je otkriti i predstaviti skrivenu jevrejsku kulturnu baštinu Podunavlja.

Pannon RTV/Kovács Róbert

U ovom kratkom filmu, koji je snimljen zahvaljujući učešću Gradskog muzeja u Subotici na IPA konkursu, prikazana je mlada jevrejka koja posetioce vodi u obilazak Subootice. U projektu pod nazivom „Ponovno otkrivanje" iznova otkrivaju vrednosti koje su zaboravljene u poslednjih nekoliko decenija ili im se nikada nije pristupilo sa potrebnom pažnjom. Cilj je da turisti pogledaju ovaj film, koji su mladi ljudi snimili i montirali, pre nego što posete grada i  na taj način dobiju želju da uživo posete znamenite lokalitete.

Aniko Mihajlović Baba, muzejski pedagog, Gradski muzej, Subotica: "U našem je interesu da oni koji nas posete, provedu ne samo jedan dan, već dva ili tri." Na kraju krajeva, jevrejska kultura u Subotici vrlo je širok pojam, jer je u Subotici bilo mnogo ljudi, od industrije do običnih stanovnika. Oni su ovde činili više od deset posto stanovništva u 20.veku i možemo biti veoma zahvalni za njihovo nasleđe ovde u Subotici.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Snimanje kratkog filma bio je novi izazov za volontere omladinskog kluba "Pridruži se". Sebastian Kovač, volonter organizacije, učestvovao je u pružanju potrebne tehničke podrške i u montiranju sadržaja.

Sebastian Kovač, volonter, omladinskog kluba "Pridruži se": „Zapravo smo imali dobro iskustvo, jer je to bilo novo iskustvo za sve i u njemu smo stekli puno novih znanja. Obišli smo ceo grad, imali smo dobar dojam, mislim da su svi uživali u snimanju, montiranju, sve u svemu, uživali smo kompletno.”

U kratkom filmu pored najvećih znamenitosti Gradske kuće i zgrade Sinagoge, prikazane su i manje poznate građevine poput palate Jožefa Rufa i Šimona Dominuša. Autentičnu istorijsku pozadinu za snimanje kratkog filma pružila je Jevrejska opština Subotica.

jevreji
Gradski muzej

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.