Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Noć secesije u Sinagogi

2019-06-09
10:46
Forrás
Pannon RTV
U okviru Noći secesije u Sinagogi, u subotu uveče, moglo se besplatno ući u subotičku Sinagogu.

Organizatori kažu da su otvorili vrata Sinagoge za zainteresovane, kako bi što više ljudi videlo jedan od najlepših objekata u Subotici.

U subotu uveče kapije Sinagoge bile su širom otvorene. Mnogi su sada prvi put ušli u obnovljeni objekat.

„Zaista je divna. Božanstveno. Ovo se ne može ispričati, treba videti. Neverovatno je da su umeli ovako divno da je srede" kaže Piroška Levang.

Mnogo turista je stiglo iz Mađaske, ali i iz udaljenih krajeva, kako bi videli jedan od dragulja secesije. Robert Buljovčić je Subotičanin poreklom, sada je došao iz Kečkemeta. Na njega kao graditelja, impozantan objekat ostavio je snažan utisak: „Ono što mi je veoma interesantno je da se u kupoli jevrejski motivi pretvaraju u mustru mađarskih lala. To se na drugim mestima ne može često videti. Ovo je interesantno kako su utkali mađarske narodne motive sa jevrejskim. Veoma mi se dopada. Mislim da je sprovedena i vrlo kvalitetna obnova. Za mene zapanjujuća. Dopada mi se harmonija boja, veoma je lepo, radili su sa finim pastelnim tonovima. Znam da su originalne boje bile oštrije. Meni je ovo lepše, umirujuće, lepše je oku."

Objektom upravlja Fondacija Subotička sinagoga. Sinagoga je u okviru dana secesije otvorena za posetioce – kaže Hajnalka Ileš, koordinator u Fondaciji. Povodom ovog događaja urađena je i posebna aplikacija kako bi zainteresovani dobili više informacija i saznali što više zanimljivosti o zdanju: „Uz podršku Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture ostvarena je aplikacija o subotičkoj Sinagogi. U toj aplikaciji mogu se naći sve važne informacije o Sinagogi, njenoj istoriji i gradnji. Ukazuje i na to da je mađarska Vlada 2014. godine prigrlila ovaj objekat."

Subotička Sinagoga može se posetiti svakog dana osim ponedeljkom. Radnim danima od 10 do 18 časova, a subotom i nedeljom od 10 do 14 časova. Ulaznica je 250 dinara za pojedinačne, a za grupne posete, kao i za učenike, studente i penzionere je 150 dinara. Za decu ispod 10 godina ulaz je besplatan. Vreme poseta može se menjati u skladu sa kalendarom Jerejske verske zajednice.

Sinagoga
Subotica
secesija

Slične vesti

Najnovije

16:27, Frissítve: 18:41

Život u Etnopolisu

Organizatori ovogodišnjeg Interetno festivala pripremili su bogat program za posetioce. Izložba starih zanata je jednako popularna kao i ponuda na trgu vina i gastronomije.
13:38, Frissítve: 18:14

Požar u Subotici

Nekoliko automobila izgorelo je blizu Aleje Maršala Tita u Subotici, kada se zapalila centralna garaža u Šumskoj ulici.
14:00, Frissítve: 17:24

Lakša nastava uz robote

Na dvodnevnom akreditovanom kursu “Primena robota u obrazovanju” organizovanom na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici učestvuje 18 pedagoga i nastavnika.

Najčitanije

Nova ulaganja u Bačkoj Topoli

Ovih dana će se raspisati konkurs za javnu nabavku za izgradnju prečistača otpadnih voda u Bačkoj Topoli. Pokrajinska vlada ove godine podržava projekat sa preko 190 miliona dinara.

Novi pravilnik o prevozu putnika

JP za prevoz putnika “Subotica-trans” je spremno za 1. septembar, kada počinje primena novog pravilnika kojim se uređuje obavljanje organizovanog prevoza dece.

Biciklom oko Crnog mora

Nakon 7.700 kilometara vožnje biciklom, u sredu se vratio kući Tamaš Vereš iz Trešnjevca.